Zde může být vaše reklama.

Chalánková vystoupila z TOP 09. Pospíšilovi vadilo, že moc mluví

Chalánková vystoupila z TOP 09. Pospíšilovi vadilo, že moc mluví

12. 06. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Jitka Chalánková opouští stranu TOP09. V tiskovém prohlášení, které dnes zaslala do médií, říká, že nadále nemůže a nechce setrvávat ve straně, která "absolutně opustila ideály konzervativní strany, ideály, ze kterých vyrostla a na nichž stojí evropská civilizace. Ve straně, která se postoji svých současných čelních představitelů vysmívá těmto hodnotám a která nerespektuje názory a usnesení členské základny," uvedla Chalánková.

luneta banner

Jedna z nejvýraznějších osobností TOP09 končí. Jitka Chalánková stranu opouští poté, co se názorově rozešla s novým předsedou Jiřím Pospíšilem. Tomu podle vyjádření, které pokytl médiím, nejvíce vadilo, že Chalánková příliš hovořila s veřejností. "Některé věci, které je třeba debatovat uvnitř strany, prezentovala příliš navenek, aniž bychom o nich uvnitř strany debatovali,“ uvedl pro iDNES.cz šéf strany Jiří Pospíšil.

Konzervativci verus liberálové ve straně

Celý spor se dá věcně zjednodušit na vyeskalovaný spor mezi konzervativci a liberály v TOP09, která po volebním propadu váhá, kudy se vydat. "Dnes jsem se rozhodla, po zralé úvaze a též vzhledem k posledním rozhodnutím Výkonného výboru, vystoupit z politické strany TOP 09.
Strana TOP 09, kterou jsem pomáhala založit a kterou jsem po dvě volební období v letech 2010 až 2017 reprezentovala jako poslankyně Parlamentu České republiky, definitivně ztratila moji důvěru. Nemohu a nechci setrvávat ve straně, která absolutně opustila ideály konzervativní strany, ideály, ze kterých vyrostla a na nichž stojí evropská civilizace. Ve straně, která se postoji svých současných čelních představitelů vysmívá těmto hodnotám a která nerespektuje názory a usnesení členské základny. Nemohu a nechci dělat ústupky, které by mohly zpochybnit mou názorovou ukotvenost. Konzervativní strana nemůže zpochybňovat pojmy jako jsou rodina, vlast, řád, základní lidská práva. Považuji současné směrování strany TOP 09 za sebezničující. Politiku neopouštím, umlčet se nenechám. Ideály, ve které věřím a které považuji za zásadní, budu veřejně prosazovat i nadále mimo politickou stranu TOP 09. Jsem pevně rozhodnuta kandidovat jako nezávislá v podzimních senátních volbách. O podporu požádám občany," uvedla Jitka Chalánková v tiskovém prohlášení.

-vb-

Další články