Zde může být vaše reklama.

Droždín: Boj o obchod s Čínou na podepsané ostří smlouvy - šéf komory Spáčil obětí nátlaku

Droždín: Boj o obchod s Čínou na podepsané ostří smlouvy - šéf komory Spáčil obětí nátlaku

27. 07. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Lukrativní obchodní příležitosti v Číně mají v poslední době na svědomí vznik celé řady obchodních komor, orientovaných na tento region. Jedna z nich sídlí v Droždíně u Olomouce, a o prim v jejích strukturách se nedávno vedla doslova válka.

videoprojektory web

Česko-slovensko čínská obchodní komora sídlí v Droždíně u Olomouce v obyčejném rodinném domku. Existuje nedlouho, od olomouckého hejtmanství už ale stačila obdržet dotaci. Když jsme se vydali po stopách organizace, která jevila určité znaky podezřelosti, narazili jsme na zcela jiné rozuzlení. O komoru se totiž strhla válka.

Drželi mě za ruku a chtěli podepsat
Sám Spáčil vnímá nedávné události už s odstupem. Tehdy mu ale dobře po těle nebylo. „Nechci nikoho jmenovat. Ten člověk o sobě tvrdí, že je protřelým lobbistou. Vždycky ale stál mimo komoru. Jakmile se ta začala někam dostávat, a jamile získala cenu čínské ambasády, kterou u nás mají jen čtyři společnosti, začal se svými přáteli vyvíjet nátlak na změnu stanov. Já jsem zakladatel, oni nikdy s ničím nepomohli. Odmítal jsem to, byl jsem bombardován maily a smskami, až jednoho dne přijeli dva pánové ke mě domů, chytili mě za ruku a donutili mě podepsat nové stanovy,” vzpomíná dnes Spáčil. Ten pod fyzickým nátlakem dokument podepsal, ihned ale informoval policii a rejstříkový soud. Lidí, které nechce jmenovat, se pak ještě nějakou dobu musel zbavovat. Vyžádalo si to změnu celého představenstva komory, a protokol z policie putoval na rejstříkový soud. Dnes už podle jeho slov podobné nebezpečí nehrozí. Komora letos pořádala v hotelu Flora první Česko-slovensko-čínské investiční a obchodní fórum. Záštitu nad akcí převzal nejen hejtman Ladislav Okleštěk (ANO), ale i prezident republiky Miloš Zeman. Z Hradu byl dokonce na akci vyslán šéf hradního analytického oddělení Radek Augustin. Na fóru nechyběli ani primátor Staněk a někdejší senátor Zdeněk Škromach.
Letos v březnu také Česko-slovensko-čínská komora získala dotaci z kraje ve výši 250 000 korun v rámci individuálních dotací. „Kraj poskytl výše uvedenou částku v rámci dotačního programu. Částka 250 tisíc korun je určena na spolufinancování akcí a činností, které letos komora připravuje pro Olomoucký kraj,“ uvedla pro server Hlídací Pes org mluvčí Olomouckého kraje Kamila Navrátilová. „Komora o svých činnostech pravidelně informuje zástupce kraje a dá se říct, že v běžné praxi a hierarchii na těchto mezinárodních úrovních hraje roli klíčového moderátora a prostředníka pro navazování obchodních, kulturních a společenských vztahů směrem k Číně,“ uvedla dále Navrátilová. Spáčil dotaci potřeboval právě na pořádání fóra. Všechny aktivity si totiž hradil doposud sám. „Mě to baví, ale už jsem to sám finančně nezvládal,“ přiznává Spáčil.

-vb-

Další články