Zde může být vaše reklama.

HlídacíPes.org expanduje do Olomouce, držíme kolegům palce!

HlídacíPes.org expanduje do Olomouce, držíme kolegům palce!

22. 06. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

HlídacíPes.org symbolicky na letní slunovrat spustil novou podobu webu. Ve stejný okamžik odstartovaly i dva zbrusu nové regionální investigativní weby pod hlavičkou HlídacíPes.org. Jeden začal šlapat na paty mocným v Ústeckém, druhý v Olomouckém kraji. Redakce Hanáckého Večerníku vítá kolegy tohoto média v Olomouci.

videoprojektory web

V Olomouci vsadil HlídacíPes.org na mladou redakci. Ta je tvořena studenty z katedry žurnalistiky na Univerzitě Palackého. „Je to pro nás velká příležitost, jak se dostat k autentické nezávislé žurnalistice. Netlačí na nás inzerenti ani regionální známosti a můžeme se tak pustit do skutečných kauz,“ říká šéfredaktor olomoucké redakce Jakub Mikel. „Vše bude záležet jen na našich schopnostech. Dohlíží na nás zkušení editoři z centrály, bude to pro nás skvělá škola,“ doplnil Mikel. „Pro nás jsou zásadní témata veřejné zakázky, místní politické a podnikatelské vazby, ale také stav vody a půdy v jednom z nejúrodnějších krajů. Chceme vytvářet agendu,“ zní odvážně z nové redakce.

Slunovrat přináší změnu

„Slunovrat znamená změnu. HlídacíPes.org startoval na Den lidských práv 10. prosince 2014. Nová podoba webu a dvě regionální mutace právě na slunovrat. V obojím cítíme velkou symboliku, která vystihuje étos Žurnalistiky ve veřejném zájmu,“ vysvětluje volbu data ke puštění nových platforem Ondřej Neumann, ředitel Ústavu nezávislé žurnalistiky. Právě tato neziskovka investigativní weby HlídacíPes.org, HlídacíPes.org/Ústí a HlídacíPes.org/Olomouc provozuje. Každý z portálů má svoji vlastní agendu, redakci, část obsahu bude sdílená.

Informace do regionů

A proč vznik pilotního projektu regionální pátrací novinařiny podpořil Nadační fond nezávislé žurnalistiky? „Jedním z našich cílů je šíření informací do regionů a v regionech a zároveň jednou z našich priorit je podpora investigativní a analytické žurnalistiky. Pilotní projekt Hlídacího psa v sobě spojuje obě tyto priority,“ říká Tomáš Richter, předseda správní rady Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky.

Regiony to nekončí

Autorem nové podoby webů je Ondřej Illinčev, stránky nakódoval Jiří Šebek ze studia Query. „HlídacíPes.org za dva a půl roku existence ukázal, že sázka na neziskovost, a tím i redakční svobodu, byla skvělou volbou. Máme dvě Novinářské ceny, citovaly nás nejen tuzemské vydavatelské domy ale i BBC, The Economist, Fortune či čínské a ruské nezávislé weby. Přišel čas dát našemu snažení moderní střih v podobě nové grafiky webu,“ vypočítává Neumann důvody změny. V současné době probíhá crowdfoudingová kampaň na nové projekty Ústavu nezávislé žurnalistiky. Kromě expanze do krajů redakce chtějí více využívat potenciál videožurnalistiky a připravují se i další tištěné publikace. První vlaštovkou v tomto směru byla luxusní publikace ZE-MAN, Skutečný příběh českého prezidenta.

-vb-

Další články