Zde může být vaše reklama.

Kdo je Antonín Dohnal, který se prohlašuje byzantským patriarchou

Kdo je Antonín Dohnal, který se prohlašuje byzantským patriarchou

20. 01. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Podivín a sektář. Tak charakterizují Antonína (Eliáše) Dohnala lidé, kteří s ním přišli do styku. Bývalý kněz založil v roce 2011 Byzantský katolický patriarchát, a synodem této sekty se nechal jmenovat patriarchou. Kromě toho mmentálně rozesílá po České republice hromadné e-maily, které mají za cíl dehonestovat prezidentského kandidáta Drahoše.

Antonín Dohnal se narodil v roce 1946 v Hluku, sloužil jako římskokatolický, později jako řeckokatolický kněz. Roku 2008 spolu s dalšími třemi duchovními zveřejnil, že přijal biskupské svěcení, o kterém obeznámili papeže Benedikta XVI. Poté založili Ukrajinskou pravověrnou řeckokatolickou církev (Ukrajinou ani Vatikánemneuznávanou), jejímž synodem byl 5. dubna 2011 jmenován patriarchou nově zřízeného Byzantského katolického patriarchátu.

Od razie SBU po štvaní proti Drahošovi

22. června 2015 byla provedena tajnou službou razie v západoukrajinském klášteře této de iure sekty a bylo zadrženo nejméně pět osob včetně vladyky; to, zda se mezi zadrženými E. A. Dohnal nacházel, nebylo objasněno. Přibližně v tuto dobu začalo být jasné, že náboženská skupina bude dělat problémy. Všichni kněží patriarchátu byli přirozeně dávno exkomunikováni z katolické církve, dokud si ale žili potichu svým životem, vše bylo relativně v pořádku. Ne tak od této chvíle - a o Dohnalovi začalo být pořádně slyšet.

Kromě toho, že stačil "exkomunikovat" hned tři papeže - Jana Pavla II., Benedikta XVI.. i stávajícího papeže Františka, MNohé vysvětluje Dohnalova výtvarná tvorba - známý je například jeho obraz svatého Prokopa, vedle něhož hraje ďábel na elektrickou kytaru. Ďábel je přitom obklopen konopným listem, symbolem jing jang, a dalšími znaky. O kauze Antonína Dohnala přitom už před dvěma lety obsáhle informovala Mladá Fronta (zde). Dohnalovy výplody přitom velmi rády zveřejňují například Parlamentní listy, a podobná média.

Otevřený dopis Jiřímu Drahošovi: Je pravděpodobné, že jste členem zendářské lóže...

Pozdvižení vzbudil v posledních dnech dopis Antonína Dohnala prezidentskému kandidátovi Jiřímu Drahošovi, který Drahoře obviňuje ze zednářství a z podřízenosti elitám, které chtějí zavádět tzv. Nový světový řád. Celý text Dohnalova dopis je k dispozici zde. "Je pravděpodobné, že jste členem zednářské lóže, anebo jím brzy budete na přání těch, kteří si Vámi posluhují. Možná už víte, že zpočátku se novým členům tají pravý úmysl a cíl této organizace. Nováčci si myslí, že jde o humanitární organizaci, která jim pomůže v kariéře. Věrné a osvědčené pak postupně zasvěcuje do stále hlubších tajemství a plánů," píše samozvaný patriarcha v dopise. Jinde na svém webu varuje před pouty Rotschildů a Rockefellerů.

Distanc Jana Graubnera, zveřejněný v pátek tento týden, je tak zcela pochopitelným krokem církevních autorit; současně ale tento krok vytáhl kauzu Jana "Eliáše" Dohnala znovu na světlo. Zda si "patriarcha" přál, aby to bylo v tomto kontextu, je otázkou.

-vb-

neolstav tecnik web

 

Další články