Zde může být vaše reklama.

Koho bude volit prezidentem Vojtěch Pospíšil?

Koho bude volit prezidentem Vojtěch Pospíšil?

09. 01. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Šéf odborářů v Moravské filharmonii Olomouc a klarinetista klezmerové kapely Létající Rabín Vojtěch Pospíšil si v prezidentských volbách vybere ze čtyř kandidátů. Jejich jména prozradil v anketě Hanáckého Večerníku. Očekává, že nový prezident bude systematicky povzbuzovat k občanské odvaze.

Filharmonik Vojtěch Pospíšil, původem z Prostějova, byl jedním z lidí, kteří v uplynulém roce hýbali s děním v Olomouckém kraji. Tlak odborů, kterým v Moravské filharmonii předsedá, vedl až k odstoupení kontroverzního ředitele instituce Vladislava Kvapila. Je také klarinetistou klezmerové kapely Létající rabín, která funguje už sedmnáctým rokem.

„V obecné rovině je pro mě u osoby prezidenta důležitá na jedné straně konzervativní umírněnost a respekt k Ústavě, avšak na straně druhé schopnost zaujímat pevné postoje a pojmenovávat věci pravým jménem,“ vysvětluje Pospíšil svá očekávání a dodává: „Co se konkrétních politických otázek týče, hledám kandidáta, který bude obyvatelstvo systematicky povzbuzovat k občanské odvaze a k upevňování občanské společnosti. Hledám kandidáta, který bude v obyvatelstvu probouzet ideály a vybízet k boji proti korupci a klientelismu. Hledám kandidáta, který se nebojí hlasitě se přihlásit k orientaci na Západ a k co nejtěsnější spolupráci s EU, NATO a USA. Hledám kandidáta, který se naopak nebojí jasně se vymezit vůči Rusku, Číně a jejich tajným službám. A hledám kandidáta, který v souvislosti s uprchlickou krizí nepropadá populismu. Neviděl jsem zatím ani jednu předvolební debatu, musím se na nějakou ještě podívat a zvolím určitě někoho z kvarteta Drahoš, Horáček, Fischer, Hilšer,“ vyjádřil se Pospíšil pro Hanácký Večerník. 

 

Jakub Čech

Další články