Zde může být vaše reklama.

Krajská nezaměstnanost je na 3,9%. Teď už nepracují jen ti, kteří nikdy nebudou

Krajská nezaměstnanost je na 3,9%. Teď už nepracují jen ti, kteří nikdy nebudou

08. 12. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Nezaměstnanost v Olomouckém kraji je na nejnižší hodnotě od vzniku krajského uspořádání. K poklesu počtu nezaměstnaných došlo mezi říjnem a listopadem ve všech okresech kraje s výjimkou Jesenicka, kde se počet nezaměstnaných zvýšil o 9,4% kvůli konci průmyslového gigantu Hard. Nebýt toho, byla by i krajská čísla ještě optimističtější.

luneta banner

V tuto chvíli už jsou bez práce jen ti, kteří jsou z principu nezaměstnatelní a nikdy pracovat nebudou, říkají odborníci. A čísla jim dávají za pravdu: K 30. 11. 2017 evidoval olomoucký Úřad práce celkem 17 898 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet byl o 235 nižší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku byl nižší o 6 626 osob. Jedná se o nejnižší nezaměstnanost od vzniku krajského uspořádání.

Statistiku kazí Jeseník, kvůli konci Hardu

Vývoj nezaměstnanosti v jednotlivých okresech kraje byl podobný – ve většině okresů kromě Jeseníka došlo k poklesu nebo stagnaci počtu nezaměstnaných; na Jesenicku se počet nezaměstnaných zvýšil o 9,4 %, což je nejvyšší hodnota mezi okresy z celé ČR. Klesá i počet nezaměstnaných absolventů: Na konci listopadu bylo evidováno 832 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých, jejich počet se ve srovnání s předchozím měsícem snížil o 139 osob a ve srovnání se stejným měsícem minulého roku byl nižší o 345 osob. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli 5 %. 

-age-

Další články