Zde může být vaše reklama.

Krajský policejní ředitel Landsfeld prý kdysi manipuloval vyšetřování Vladimíra Hučína

Krajský policejní ředitel Landsfeld prý kdysi manipuloval vyšetřování Vladimíra Hučína

18. 08. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Podle tvrzení disidenta Vladimíra Hučína stál za zmanipulovaným vyšetřováním série bombových útoků v Přerově na přelomu milénia současný olomoucký krajský policejní ředitel Tomáš Lansfeld. Ten podle něj celou věc vyšetřoval na zadání tehdejšího ministerstva vnitra, které vedl Stanislav Gross.

videoprojektory web

„Jde o policistu, který v roce 2001 byl členem speciálního týmu Výbuch a jako takový prováděl v mém bytě domovní prohlídku, při které docházelo ke krádeži dokumentů a dalších věcí, prokazující spolupráci konkrétních osob se složkami StB a KSČ. Policista Tomáš Landsfeld v té době organizoval ovlivňování svědků a instaloval odposlouchávací zařízení na tělo osoby, která měla vyprovokovat mé obvinění z provádění bombových útoků. Vše bylo součástí zpravodajské hry s cílem mne odstranit z BIS a uvěznit. Při domovní prohlídce v mém bytě se policista Tomáš Landsfeld opakovaně dopouštěl ničení mnoha dalších věcí,“ tvrdí Vladimír Hučín.

Podle Hučína bylo tehdejší vyšetřování bombových útoků cíleně manipulováno a politicky motivováno. Sám Hučín byl později u soudu zproštěn jakékoli zodpovědnosti za tyto události, poškozen se ale tehdejším vyšetřováním a veřejným obviněním cítí dodnes. Podle tvrzení Vladimíra Hučína dokonce sám Langsfeld u soudu doznal, že vyšetřování vedl na politickou objednávku.

Policie: nebudeme to komentovat

Krajská policejní mluvčí Jitka Dolejšová na náš dotaz s žádostí o vyjádření krajského policejního ředitele reagovala slovy: Tvrzení jiných osob nebudeme nijak komentovat.“ Soudní spis, který případ před lety řešil, je v režimu utajení a „doznání“ Tomáše Landsfelda soudu tak kromě Hučínova tvrzení zřejmě nelze doložit.

"Při mém zatýkání se Landsfeld, řekl bych přímo vyžíval v tom, že se mu podařilo zastavit rehabilitační řízení, které jsem jako důstojník BIS potřeboval úspěšně zakončit, neboť jsem měl takzvané zbytkové tresty a to byla překážka pro práci v BIS," vysvětluje Hučín. Tehdy totiž nebyl žádný zákon o třetím odboji a měl zbytkové tresty za držení zbraní, nebo použití výbušniny z doby, kdy bojoval s komunistickým režimem.

"Za několik dní se tehdy mělo konat mé rehabilitační řízení s cílem prokázat, že násilné prostředky, které jsem používal v 70. a 80.letech bylo v souladu se Zákonem 198/93 Sb. Toto řízení se nakonec konalo za přísných bezpečnostních opatření ve vazební věznici na Pankráci," vzpomíná Hučín. Po letech pak získal nejen uznání za protikomunistickou odbojovou činnost, ale i status válečného veterána třetího odboje.

"Landsfeld tomu chtěl zabránit a jako jeden z významných konstruktérů mého obvinění z bombových útoků a to i za pomocí trestné činnosti, zneužití pravomoci veřejného činitele. Nyní se jako další členové tehdejšího zločinného spolčení jen kryje za utajované skutečnosti," vysvětluje opatrné policejní vyjádření. "Jsem přesvědčen, že si dobře uvědomuje, co by nastalo, kdyby se celé to jejich neúspěšné vyšetřování bombových útoků zveřejnilo. Domnívám se, že by Landsfeld v žádném případě nemohl působit jako krajský ředitel PČR, ale i jako řadový policista. Trestní odpovědnost by ho neminula," říká Hučín.

Landsfeld má i jiný problém, v minulosti řídil opilý

Sám současný olomoucký policejní ředitel Landsfeld má ale kromě kauzy Hučín zajímavou minulost i v jiném ohledu: byl před několika lety přistižen opilý za volantem. V červnu 2014 se plk. Mgr. Landsfeld v době služebního působení na Krajském ředitelství policie Ústeckého kraje dopustil přestupku v dopravě (jednalo se o zbytkový alkohol), za nějž mu byl ze strany policejního prezidenta uložen peněžitý trest a vysloven zákaz řízení motorového vozidla po dobu 6 měsíců.  Informace byly v uvedenou dobu médiím ze strany PČR oficiálně poskytnuty a jsou i v současnosti dohádatelné,“ potvrdila informaci Dolejšová.

-vb-

Další články