Zde může být vaše reklama.

Krajský úřad vydal zákaz vstupu do některých částí lesů, za nedodržení hrozí pokuta ve výši až 5000 Kč

Krajský úřad vydal zákaz vstupu do některých částí lesů, za nedodržení hrozí pokuta ve výši až 5000 Kč

21. 08. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

V bouřkách, které se ve dnech 10. až 12. srpna přehnaly Olomouckem, dosahoval vítr v nárazech takové rychlosti, že lámal a vyvracel stromy v lesích. Bezprostředně poté začali správci lesů jednat s jednotlivými městskými úřady, aby v postižených oblastech dočasně zakázaly vstup do lesů. Nyní je již tento zákaz oficiální, za jeho porušení hrozí lidem tučné pokuty.

luneta banner

Krajský úřad Olomouckého kraje rozhodl ve čtvrtek 17. 8. o dočasném vyloučení vstupu do lesů na území čtyř obcí s rozšířenou působností. Konkrétně jde o oblasti Šternberska, Litovelska, Uničovska a Mohelnicka. Zákaz potrvá do 31. října 2017.

Podle informací, které má krajský úřad k dispozici, je třeba vytěžit 25 000 m3 dřeva. Pokud lidé vydaný zákaz poruší, hrozí jim pokuta až do výše pěti tisíc korun. Na dodržování zákazu bude dohlížet lesní stráž. Ta má možnost uložit na místě blokovou pokutu nebo přivolat Policii České republiky

Zákaz vstupu do lesa, pokud v něm probíhá těžba, je dán zákonem. Krajský úřad tak svým rozhodnutím tento zákon naplňuje. Lidé se o zákazu dozví ještě před vstupem do lesa z informačních tabulí, které budou dány na viditelná místa. Informace budou také na stránkách obcí," řekla mluvčí olomouckého hejtmanství Kamila Navrátilová.

Silný vítr poškodil v lesích v jižní části Olomouckého kraje a severně od Brna zhruba 60.000 metrů krychlových dřeva. V lesích není po bouřkách kvůli vyvráceným či polámaným stromům bezpečno. Hasiči v Olomouckém kraji v době kalamity za čtyřiadvacetihodinovou směnu evidovali 250 zásahů, hlavně k popadaným stromům.

-kz-

Další články