Zde může být vaše reklama.

Ladislav Okleštěk vyzývá k „hejtování“ hejtmana. Na dotazy občanů ve skutečnosti nereaguje

Ladislav Okleštěk vyzývá k „hejtování“ hejtmana. Na dotazy občanů ve skutečnosti nereaguje

05. 07. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Typickou aroganci mocných předvádí hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk (ANO 2011). Přestože politik kumulující uvolněné funkce hejtmana i poslance provozuje kampaň, ve které vyzývá občany k zasílání připomínek, když skutečně nějaké dorazí, neodpoví ani po opakovaných urgencích. Nepřekvapí, že nereagoval ani na náš dotaz.

Už zvolení někdejšího starosty Výšovic Ladislava Oklešťka hejtmanem Olomouckého kraje nebylo jednoduché. Předcházel mu totiž nucený odchod lékaře Oto Košty z funkce, kterého se rozhodla z funkce odstranit právě skupina v hnutí ANO kolem Ladislava Oklešťka. Koaliční partneři ČSSD a ODS pak odvolání Košty podpořili.

Krátce poté, co Okleštěk začal ve funkci hejtmana působit, spustil kampaň Hejtuj hejtmana. Marketingový projekt, jaký v Olomouckém kraji ještě neměl obdoby, vyzývá k tomu, aby občané psali hejtmanovi, co se jim v Olomouckém kraji nelíbí. Okleštěk zároveň se startem kampaně slíbil změnu v přístupu k rozhodování. „Chci s vámi komunikovat, chci naslouchat,“ píše Okleštěk na oficiálním webu kampaně.

Jenže realita je zcela odlišná. Když jsme se jej 12. května e-mailem ptali, zda mu připadá postup, kdy tají jména uchazečů o post ředitele krajského úřadu transparentní a jestli považuje jako překážku k výkonu této funkce fakt, že se daná osoba dopustila přestupku, neobdrželi jsme odpověď. Bez reakce zůstal také dotaz z 22. května, jak Okleštěk hodnotí předrevoluční výroky současného ředitele krajského úřadu Lubomíra Baláše o náboženství.

Podobnou zkušenost prodělal také občan Prostějova Petr Ošťádal. Ten aktivně sleduje prostějovskou komunální politiku a již několikrát poukázal na nešvary reprezentantů města. Ošťádal se Oklešťka zeptal, zda uvažuje o změně modelu, kdy si Olomoucký kraj pronajímá prostory pro své úředníky v Regionálním centru Olomouc, za kterým stojí bratr bývalého hejtmana Josef Tesařík. Kraj tato transakce přijde na více než 15 milionů ročně. Když Ošťádal na svůj dotaz položený 24. května neobdržel odpověď, zaslal jej Oklešťkovi znovu. Přestože uplynulo již více než měsíc, odpověď stále neobdržel. „Okleštěk chce prý kampaní Hejtuj hejtmana upozornit, že s novým vedením krajského úřadu nastal čas, kdy je třeba říkat si věci na rovinu. A já se tedy na rovinu ptám: Hejtuje mě hejtman?“ ptá se Petr Ošťádal, který na případ upozornil na svém blogu.

Proč občan stále neobdržel odpověď na svůj dotaz, jsme se snažili zjistit přímo u samotného hejtmana a poslance v jedné osobě. Asi nepřekvapí, že ze strany Ladislava Oklešťka nepřišla žádná reakce.

 

Jakub Čech

Další články