Zde může být vaše reklama.

Led na přírodních vodách ještě často není bezpečný. Dejte pozor, kde bruslíte!

Led na přírodních vodách ještě často není bezpečný. Dejte pozor, kde bruslíte!

27. 02. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Třeskuté mrazy tohoto týdne vyhnaly bruslaře na zamrzlé přírodní plochy, ne na všech místech je ale led bezpečný. Zejména na tekoucích vodách nemá doposud takovou tloušťku, aby bruslaře udržel. Upozorňují na to hasiči, kteří na mnoha místech kraje prováděli v uplynulých dnech měření. Pro bezpečný pohyb osob je nutná síla ledu okolo 15 až 20 centimetrů.

Měření tloušťky ledu probíhala včera například na Bečvě, hasiči ale naměřili tloušťku ledu pouze v rozmezí 5 až 10 centimetrů. Led byl přitom měřen na několika místech současně, a to v prostoru u loděnice, na Laguně a na městském rybníku. Pro milovníky bruslí a klouzaček tak zatím nemají dobrou zprávu. Podle velitele jednotky Petra Štěpánka je i přes velké mrazy ledová krusta ještě stále poměrně tenká. „Při kontrole bylo zjištěno, že síla ledové vrstvy se zatím pohybuje od 8 do 10 centimetrů. Nejmenší síla ledu byla na rybníku, kde jsme naměřili led o tloušťce 5 centimetrů. Pro bezpečný pohyb osob je ovšem vhodná síla ledu v rozmezí od 15 do 20 centimetrů,“ řekl Petr Štěpánek. Připomněl, že vzhledem k trvale velmi nízkým teplotám je možno předpokládat, že síla ledu nadále rychle poroste – ale ani tak nebudou všechny plochy v nejbližší době zcela bezpečné.

Bruslaři už vyrazili také na olomoucké Poděbrady i na řeku Moravu; zatímco Poděbrady by měly být bezpečné, na řeku Moravu by se milovníci zimních radovánek pouštět raději ještě neměli. Oficiálně přitom sílu ledu nikdo nedokáže změřit, a ta se na přírodních vodách může lišit místo od místa. Vstup na přírodní vody je tak vždy na vlastní nebezpečí.

-vb-

Další články