Zde může být vaše reklama.

Ministerstvo vnitra při jmenování Baláše jeho prohřešky neřešilo

Ministerstvo vnitra při jmenování Baláše jeho prohřešky neřešilo

01. 06. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Opakovaná pochybení dosavadního prostějovského tajemníka a nově ředitele Krajského úřadu Lubomíra Baláše, které kritizuje opozice a část krajských úředníků, neměla na jmenování Baláše ministrem vnitra vliv. Jak nám na náš dotaz sdělila mluvčí ministerstva Hana Malá, přestupkovou spolehlivost zákon při jmenování nestanoví. Ministerstvo se tak Balášovými pochybeními vůbec nezabývalo.

videoprojektory web

Ministr vnitra dne 30. května 2017 udělil souhlas ke jmenování Baláše do funkce ředitele Krajského úřadu Olomouckého kraje. Opakované eskapády Baláše na hraně zákona o střetu zájmů se nakonec ale do jmenování nijak nepromítly. "Při vyřizování žádosti o udělení souhlasu se jmenováním vybraného kandidáta ministerstvo vnitra prověřuje pouze splnění těch předpokladů, které výslovně uvádí zákon. Tedy požadavky stanovené v paragrafu 4, mimo jiné bezúhonnost, paragrafu 5, tedy nejméně tříletá praxe jako vedoucí zaměstnanec, nebo při výkonu správních činností v pracovním poměru k územnímu samosprávnému celku nebo při výkonu státní správy v pracovním nebo služebnímu poměru ke státu, ve funkci člena zastupitelstva územního samosprávného celku dlouhodobě uvolněného pro výkon této funkce a paragrafu 7 až 9 zákona č. 312/2002 o úřednících územních samosprávných celků, a dále v paragrafu 69 zákona č. 129/2000 o krajích," sdělila na náš dotaz mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

Pokud jde o dosavadní praxi vybraného kandidáta, ověřuje Ministerstvo vnitra pouze, zda působil po dobu tří let v průběhu osmi let bezprostředně předcházejících jmenování do funkce jako vedoucí zaměstnanec nebo ve veřejné správě. Prověřování ministerstva se navíc vůbec netýká přestupkové spolehlivosti, neboť tu zákon podle mluvčí nestanoví.

Vlastimil Blaťák

Další články