Zde může být vaše reklama.

Náměstek ministra kultury Mačák vydával básnické sbírky. Porušil zákon, nedodal knihovnám výtisky

Náměstek ministra kultury Mačák vydával básnické sbírky. Porušil zákon, nedodal knihovnám výtisky

27. 08. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Úsměvná skutečnost vyšla najevo u novopečeného náměstka ministra Aloise Mačáka. Ten v minulosti v Olomouckém kraji, kde byl sedm let náměstkem hejtmana, proslul svými básnickými sbírkami. Jak zjistil Hanácký Večerník, Mačák ale nesplnil svou povinnost odevzdat výtisky veřejným knihovnám. V některých publikacích není ani v rozporu se zákonem označen vydavatel.

Slunce pro vorvaňku, Srdce z oblázků, Medunka a Abeceda se zvířátky od A do Ž. To jsou názvy čtyř básnických sbírek, které mezi lety 2002 – 2008 vydal tehdejší místostarosta Prostějova, dnes náměstek ministra kultury Alois Mačák (ČSSD). Ten dlouhá léta působil ve zdejší komunální a krajské politice. Skončil, když v roce 2015 vyšlo najevo, že bral statisícové dary od několika firem. Na všechny funkce včetně postu náměstka hejtmana Mačák tehdy rezignoval.

Jeho knihy vycházely vždy ve volebním roce, tři jsou zaměřeny na erotické básně, čtvrtá míří na dětského čtenáře. Verše se sexuální tematikou se v posledních dnech staly častým terčem posměchu na sociální síti Facebook, sdílel je například režisér Tomáš Baldýnský nebo designér Maxim Velčovský.

PODROBNĚ: Bral finanční dary od firem, přátelil se s Faltýnkem. Kdo je nový náměstek na kultuře?

Mačák má však v souvislosti se sbírkami problém se zákonem. Nejméně dvě z nich, Medunka a Abeceda se zvířátky neobsahují zákonem vyžadovanou identifikaci vydavatele. Mačák navíc nedodal nejvýznamnějším knihovnám ani takzvané povinné výtisky. „Děkujeme za upozornění na chybějící povinný výtisk, dále budeme jednat přímo s nakladatelem dle zákonných možností,“ sdělila k informaci Hanáckého Večerníku Kateřina Adamová, vedoucí Oddělení doplňování a zpracování fondů Vědecké knihovny v Olomouci. Právě ta je podle zákona spolu s Moravskou zemskou knihovnou a Národní knihovnou jednou z adres, kam musí každý vydavatel knihu poslat.

Neuvedení údaje o vydavateli a neodevzdání povinného výtisku jsou přitom přestupky podle zákona o neperiodických publikacích. V současnosti už jsou však promlčeny. Pikantní je, že o případném přestupku by v druhé instanci rozhodovalo Ministerstvo kultury, kde je Mačák nyní náměstkem ministra Antonína Staňka.

Mačákův postup nechápe kandidát do zastupitelstva za koalici Prostějov Na rovinu, povoláním knihovník Martin Hájek. „Povinnost odevzdat výtisky třem nejvýznamnějším knihovnám v zemi platí už více než dvacet let. Je zvláštní, že to nedošlo někomu, kdo čtyři knihy napsal a patrně vydal, i když v některých neuvedl vydavatele. Kdo jiný než politik by měl jít příkladem a dodržovat zákon?“ ptá se Hájek. Přitom právě legislativa související s knihovnictvím je v gesci resortu kultury.

Sám sociálnědemokratický politik věc nekomentuje. Mobilní telefon nezvedal a nereagoval ani na zaslanou SMS, z jakého důvodu výtisky nedodal a zda si byl vědom, že tím porušil zákon.

Vysvětlení nedodání povinných výtisků naopak našel opoziční zastupitel Aleš Matyášek (TOP 09). „Zřejmě si byl vědomý úrovně svých děl,“ uvedl ironicky Matyášek.

 

Jakub Čech

Další články