Zde může být vaše reklama.

Oklešťkovy sanitky nikdo nechce. Nejsou 4x4, okresní záchranky si stahují ty staré

Oklešťkovy sanitky nikdo nechce. Nejsou 4x4, okresní záchranky si stahují ty staré

23. 04. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Flotila nových sanitek pro krajskou záchranku má další vadu na kráse. Jen dvě z osmi nových vozidel za celkem 24,5 milionu korun totiž mají náhon na všechna čtyři kola. Podle zjištění Hanáckého Večerníku tak některá ze stanovišť krajské záchranky nová auta odmítají a cíleně si stahují z jiných míst v kraji starší vozy s náhonem všech čtyř kol.

reklama poutak

Zdravotnická záchranná služba má v současné době celkem 53 sanitních vozů. Jak nám korespondenčně sdělil nejmenovaný pracovník záchranky, "například Šumperk je nechce, protože nejsou 4x4, údajně by měli dostat staré sanitky ze základen, kam budou směřovat nové vozy." Šumperk by přitom neměl být jediný, kdo o pomalejší auta nestojí.

Když rychlost rozhoduje...

Olomoucký kraj si v uplynulém období přitom hned dvakrát nechal utéct mezi prsty evropskou dotaci na nákup sanitek. Jak uvedla Mladá fronta Dnes, hejtmanství postupně přišlo kvůli zrušenému tendru až o 110 milionů korun, za které mohlo vozový park záchranky obnovit. Nyní nakoupil osm nových sanitních vozů za 24,5 milionu korun ze svých vlastních zdrojů, ovšem v jiné konfiguraci. "Opravdu nevím, k čemu budou pro rychlou sanitky, které budou do kopce všichni předjíždět," svěřil se jeden ze záchranářů. Podle našich informací ale v původních požadavcích pro nákup nových vozů pohon všech čtyř kol byl. Reálně však z dodaných vozů mají pohon čtyř kol jen dvě, a to pro Hranice a Šternberk. Zbývajících šest je pomalejších, a záchranné týmy raději volí starší a rychlejší vozy.

-vb-

Další články