Zde může být vaše reklama.

Poslanec Janda přijel do Olomouce řešit daňové asignace. Kolik lidí na ně čeká?

Poslanec Janda přijel do Olomouce řešit daňové asignace. Kolik lidí na ně čeká?

22. 02. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Jakub Janda, poslanec a ještě nedávno skokan na lyžích, bude ve Sněmovně bojovat za daňové asignace. Možnost, aby občané sami ze svých odvodů státu rozhodli o 2 % a poslali je konkrétnímu potřebnému člověku nebo třeba dětskému sportovnímu kroužku, může vyřešit problém financování mnoha a mnoha užitečných projektů. Na Slovensku, kde podobný zákon platí již od roku 2003, jsou s ním ty nejlepší zkušenosti.

Daňové asignace by měly napravit nerovnováhu ve financování některých veřejných služeb, a především zjednodušit a zpřehlednit situaci postižených, jimž zdravotní pojišťovny mnohdy neproplácejí léky a zdravotnický materiál denní potřeby, a sociální systém neumí tuto mezeru dosud kompenzovat.

neolstav inz ucetni

Jak je to na Slovensku? Budete koukat!

Slovensko si s problémem poradilo už před skoro patnácti lety tzv. dvouprocentním zákonem. Věc u našeho východního souseda upravuje
Zákon o dani z příjmu č. 595/2003. V Česku byl podobný návrh na stole několikrát, ale nikdy neprošel Sněmovnou. Na Slovensku probíhá registrační řízení možných příjemců každoročně znovu; příjemci dvou procent přitom mohou být občanská sdružení (která si za tímto účelem často zakládají rodiče postižených dětí, tedy fyzické osoby), nadace, církve, subjekty výzkumu, nebo například Červený kříž. Příjemci jsou přitom povinni dokladovat využití peněz, pokud jejich roční výše přesáhla částku 3 320 eur, tedy přibližně 80 000 korun.

-vb-

Další články