Zde může být vaše reklama.

Prezidentské volby: na Olomoucku sledujeme online

Prezidentské volby: na Olomoucku sledujeme online

12. 01. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

První kolo prezidentské volby 2018 je v České republice ve znamení střetu dosavadní linie Miloše Zemana s jeho odpůrci, a přestože se pozice současného prezidenta jeví na první pohled na neotřesitelná, princip negativní protizemanovské volby může doslova pohnout českou politikou. Volby pro vás sledujeme ve volebních místnostech na Olomoucku online.

14:00 Volební komise se uzavřely, začíná sčítání hlasů. Dá se předpokládat, že okolo 16. hodiny už bude přibližně jasno, kdo postupuje do druhého kola.

12:38
Prostějovanka Eva Suchánková bude v prezidentských volbách volit Jiřího Drahoše.
„Protože mi připadá nejschopnější. Zaujal mě vším, svým chováním, vzděláním, noblesou," vysvětlila své důvody Eva Suchánková, zakladatelka divadelního spolku Historia a držitelka ceny města Prostějova.

Eva Suchánková

 

 

 

12:30 Poslední hodinu a půl mají voliči do doby než se volební místnosti pro první kolo definitivně uzavřou.

12:25 Prostějovké okrsky hlásí volební účast okolo 50 %.

8:00 Volební místnosti se podruhé otevřely. Voliči mohou přijít až do 14 hodin, poté začne sčítání hlasů.

Pátek

22:00 Volební místnosti byly pro dnešek uzavřeny. Účast v okrscích v Prostějově je okolo 40 %.

21:00 Aktivistka z Hnutí Femen, která napadla Miloše Zemana, nebyla obviněna. Bylo jí sděleno podezření z výtržnictví.

20:06 Vysoká volební účast nahrává podle analytiků nezvolení Miloše Zemana. Pokud by k tomu došlo, byl by prvním polistopadovým prezidentem, který neobhájil svůj mandát na druhé volební období.

19:57 O hodinu později atakuje volební účast 40% hranici.

19:28 "Budu volit Jiřího Drahoše. Protože se v dalších letech už nechci zoufale stydět za svého prezidenta, tak jak je tomu nyní," okomentovala prezidentské volby prostějovská učitelka a šéfka zdejších ochránců přírody Eva Zatlloukalová (Zelení).

18:55 Volební účast se před sedmou večer prvního dne blíží ke třiceti procentům.

18:53 "Neboť Miloš Zeman svou funkci dobře nevykonává, nerespektuje výroky soudu,lže a vyhýbá se demokratické diskuzi,rozhodl jsem se volit změnu. V prvním kole volím srdcem,a to Marka Hilšera,v druhém kole rozumem,podle toho,kdo v něm nakonec bude," uvedl pro Hanácký Večerník Martin Šmída z Pirátské strany.

17:49 Podle hned pěti volebních komisí je účast voličů vyšší, než při parlameních volbách. Samozřejmě, že vzorek pěti volebních místností není reprezentativní, snažíme se jej rozšířit.

17:40 Volební perlička: Společností Juta se mezi zaměstnanci nese informace, že Jiří Hlavatý ještě nedávno sám zvažoval kandidaturu na prezidenta. Ten se ke spekulaci nevyjádřil, podobně jako není známo, zda by v tom případě nebyl překvapen ztrátou funkce senátora.

17:37 Čeští sázkaři už dávno prosázeli více peněz než během předchozí volby hlavy státu před pěti lety. Nejčastěji lidé favorizují Miloše Zemana, kterému věří i sázkové kanceláře. Ty se navíc chlubí tím, že jsou přesnější než volební průzkumy.

17:29 Podle serveru idnes.cz přišla doposud k urnám až pětina voličů, ve velkých městech až čtvrtina.

17:05 Poslanec za ANO Milan Feranec vyhlásil na svém facebooku sázky na volební výsledky. "Dovoluji si tímto vyzvat členy olomoucké kavárny, kteří bytostně Zemana nesnáší, ať si teda proti němu vsadí," uvedl poslanec. Soutěží se o víno.

16:10 Volební účast na Olomoucku je zatím neodhadnutelná. V prvních minutách se před volebními místnostmi tvořily mnohde i fronty, kolem třetí hodiny zájem opadl. Další nápor se čeká kolem šesté hodiny večer, až se lidé vrátí z práce.

15:23 Ve volební místnosti v pražských Lužinách, kam přišel volit prezident Miloš Zeman, se do půl těla vysvlékla žena, a vrhla se směrem k prezidentovi. Zakročila proti ní ochranka, Zeman z místnosti podporován ochránci odešel. Po několika minutách se prezident vrátil. Uvedl, že je poctěn, protože ho napadla aktivistka skupiny Femen, která nedávno napadla také papeže. Žena se před příchodem prezidenta ukrývala mezi čekajícími novináři. V okamžiku, kdy se chtěl Zeman před volební komisí legitimovat, si sundala košili a s výkřiky se rozběhla k hlavě státu. Viditelně otřeseného Zemana odvedla z místnosti dvojice členů ochranky.

14:05 Před pěti lety měl Miloš Zeman v rámci Olomouckého kraje největší podporu na Prostějovsku. Během té doby ale došlo k tolika významným posunům ve společnosti, že se podle tehdejších výsledků nedá na ty letošní vůbec brát zřetel.

14:00 Volební místnosti se právě otevřely. Česko vybírá z devíti kandidátů, první kolo většinové volby právě začalo.

Další články