Zde může být vaše reklama.

Prohlížejte se! V Olomouckém kraji bylo v loňském roce o 65 % více případů klíšťové encefalitidy než v roce 2015

Prohlížejte se! V Olomouckém kraji bylo v loňském roce o 65 % více případů klíšťové encefalitidy než v roce 2015

16. 05. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

V roce 2017 bylo v Olomouckém kraji hlášeno 46 případů klíšťové encefalitidy – o 228 % (!) více než v roce 2015 . Čísla se zvyšují celorepublikově, a to z 351 na 687, na Moravě ale nejrychleji! Na vině může být mimo jiné nízká proočkovanost populace, která je v České republice jen 24 % . Český hydrometeorologický ústav již začal ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem vydávat předpověď aktivity klíšťat obecných. Preventivně bychom měli začít používat repelent, nesedat a nelehat si v porostech, nevstupovat do křoví a pravidelně se prohlížet. Hlavně bychom si ale měli zkontrolovat, zda jsme očkováni nebo řádně přeočkováni proti klíšťové encefalitidě.

Banner Florcenter

Relativně mírné zimy a vlhké jaro a podzim vytváří optimální podmínky pro rozmnožování a aktivitu klíšťat. To se následně odráží i v množství osob, které se nakazí klíšťovou encefalitidou a lymeskou boreliózou. „Česká republika zůstává na prvním místě v počtu nakažených klíšťovou encefalitidou v Evropě a po loňském roce se ten náskok ještě zvýrazní. Problémem do budoucna je skutečnost, že se infikovaná klíšťata dostávají do nových oblastí, stále blíž k lidem a vyskytují se už ve všech krajích ČR,“ říká docent MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu a předseda Koalice pro podporu očkování.

Koho klíšťata nejvíc ohrožují

Očkování proti klíšťové encefalitidě

  • vakcinace je možná po celý rok
  • očkovat se mohou děti od 1 roku i dospělí všech věkových skupin
  • základní vakcinace je ve třech dávkách, ochrana nastupuje už 14 dní po druhé dávce
  • následné přeočkování se aplikuje po třech až pěti letech
  • na očkování přispívají v rámci preventivních programů zdravotní pojišťovny, čerpat můžete až 1500 korun ročně

 

Klíšťata nejčastěji přenášejí dvě onemocnění. Lymeskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu. Lymeská borelióza je bakteriální onemocnění, které je léčitelné antibiotiky. Klíšťová encefalitida je virová nákaza a účinná specifická léčba u ní stále není k dispozici. Terapie se zaměřuje pouze na mírnění příznaků probíhající infekce. Infekce přitom zasahuje centrální nervový systém a může vést k trvalé invaliditě nebo způsobit úmrtí. „Infikovaná klíšťata se vyskytují v lesích, ale i v městských parcích či na zahrádkách rodinných domů, chat a chalup. Riziko setkání s infikovaným klíštětem tak hrozí při běžných aktivitách, jako je zahradničení, venčení psa, houbaření, při odpočinku v parku, ale i při sportech provozovaných venku či v přírodě,“ vysvětluje docent MUDr. Rastislav Maďar.
Před klíšťovou encefalitidou není chráněná žádná věková skupina obyvatel. Nejúčinnější prevencí je očkování, které pomáhá před onemocněním chránit. „Většina rodičů se snaží chránit vakcinací svoje děti, což je v pořádku. Dospělí však zapomínají na to, že i oni by se měli nechat naočkovat. Průběh klíšťové encefalitidy u dospělého člověka totiž bývá vážnější než u dětí,“ varuje docent Maďar. Nejvíce zodpovědní jsou lidé ve věku 18–24 let, kde je očkovaných 36 lidí ze sta, a po nich následují děti a dospívající do 19 let s 29 procenty proočkovanosti.

-ms-

Další články