Zde může být vaše reklama.

Radim Fiala z SPD: kritizuje Babiše, ale bere od něj zakázky za miliony!

Radim Fiala z SPD: kritizuje Babiše, ale bere od něj zakázky za miliony!

03. 09. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Firma místopředsedy SPD Radima Fialy IF Facility vyhrála jen letos zakázky za více než čtyři miliony korun u ministerstev, řízených Hnutím ANO. Na jiných resortech přitom zakázky nevyhrává. Přehled o všech zakázkách poskytuje internetový server Hlídač smluv, mezi klienty IF Facility přitom opakovaně najdeme ministerstvo obrany a Generální finanční ředitelství.

videoprojektory web

Jakkoli SPD ve svém programu brojí proti Babišovi a důrazně se například zasazuje o zrušení EET, vyostřená politická rétorika nebrání uzavírat tučné zakázky. Jen v letošním roce získala Fialova firma IF Facility od ministertev, řízených politickým uskupením Andreje Babiše, zakázky za více než čtyři miliony korun. Na jiných resortech přitom nevyhrála ani jednu. Přehled získaných zakázek je k nahlédnutí zde. V zákulisí se přitom hovoří i o přmých kontaktech s Agrofertem, a to skrze osobní známost Fialy a Faltýnka z Prostějova, eventuální kontrakty však zůstávají v rovině spekulací, neboť tyto veřejné registry smluv neevidují.

Fiala sice od roku 2014 ve společnosti IF Facility nefiguruje, skrytě ale s Babišem obchoduje dál: jediným akcionářem IF Facility je totiž společnost b.s.kings, kde je Fiala jediným společníkem.

Opozice je zděšena. "Tohle běžné nebývá," tvrdí Ivo Lužný ze Zelených

"Nebude žádným velkým překvapením, když se zjistí, že pan Radim Fiala je jedním z mnoha poslanců našeho parlamentu, kteří politiku berou jen jako cestičku k finančnímu zajištění své firmy, rodiny či sebe sama. Politický vliv napomáhá k získání zakázek, nejrůznějších prebend a trafik," říká k celé kauze člen strany Zelených Ivo Lužný.  Podle jeho slov je cesta pana Fialy z ODS k SPD Tomia Okamury také běžné převlékání kabátů. "Ale náklonnost konkurenční politické strany, vůči níž má naoko výhrady a pak nezvykle často vyhrává zakázky z resortů řízených jejími ministry, tak běžná nebývá," dodává.

Podle zjištění Hanáckého Večerníku připravují vydání svého oficiálního stanoviska k celému případu i sekretariáty některých ostatních politických stran.

-vb-

 

Další články