Zde může být vaše reklama.

Strany zbrojí do krajských voleb, kandiduje jich v Olomouckém kraji jednadvacet

Strany zbrojí do krajských voleb, kandiduje jich v Olomouckém kraji jednadvacet

08. 08. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Volby do krajského zastupitelstva se uskuteční již za dva měsíce. Politické strany musely minulý týden odevzdat své kandidátní listiny a některé z nich již prezentují své kandidáty na svých webech. Voliči budou mít na výběr – kandiduje celkem dvacet jedna různých uskupení. Přehled Hanáckého Večerníku Vám jednotlivé strany představí a budete vědět, kdo je kdo.

ČSSD

Sociální demokraty vede do voleb Jiří Zemánek, který již řadu let působí jako jejich krajský předseda, jeho kandidatura je tedy poměrně logická poté, co Policie obvinila stávajícího hejtmana za ČSSD Jiřího Rozbořila z korupce. Dvojkou kandidátky je Zuzana Bratterová z Prostějova, ředitelka krajského domova pro seniory v Jesenci a partnerka náměstka prostějovské primátorky Pavla Smetany. Do komunální politiky Prostějova vstoupila, když vystoupila jako občanka na zastupitelstvu a hájila kontroverzní bourání jezdeckých kasáren.

ANO 2011

Hnutí ANO 2011 postavilo do voleb nepříliš výrazného lékaře Otu Koštu z Olomouce, který se už objevil na billboardech o subjektu vedeného Andrejem Babišem. Kandidátní listinu zatím hnutí tají.

KSČM

Komunisté vsadili na klasiku – lídrem kandidátky je RSDr. Alexander Černý, který stranu vedl do krajského zastupitelstva už v roce 2000, 2004, 2008 a 2012. V minulých volbách ale komunisté uspěli - zřejmě vlivem působení Nečasovy vlády. Dostali se do krajské koalice a spolu s ČSSD nám čtyři roky vládli.

Koalice pro Olomoucký kraj

Na předchozí úspěch se snaží navázat také Koalice pro Olomoucký kraj – společná kandidátky lidovců a Strany zelených. Vede ji starosta Velké Bystřice Ivo Slavotínek z KDU-ČSL a za zelené architekt Jiří Roubík. Kandidátku svou účastí podpořily také senátorky Jitka Seitlová a Alena Šromová.

ODS

Někdejší hegemon české politiky – Občanská demokratická strana už však mele z posledního. Lídrem je uničovský starosta Dalibor Horák, který sehnal na předvolební kampaň sponzora – firmu provozující hrací automaty. Jak před časem upozornil Český rozhlas, Uničov kromě toho schválil vyhlášku, která majitelům heren vyšla vstříc.

TOP09

TOP 09 jde do voleb značně oslabena – v minulosti jí pomáhala podpora Starostů a nezávislých, kteří ale nyní kandidují v jiné koalici. Stranu tak do voleb vede prostějovská poslankyně Jitka Chalánková, známá svým bojem za bratry Michalákovy a konzervativním smýšlením. Podle některých průzkumů se dokonce TOP 09 do krajského zastupitelstva nedostane.

Regionální subjekty

O přízeň voličů však budou usilovat také čistě regionální projekty.

Mezi nimi především nově vzniklá VOLBA OK, politické hnutí vedené starostou Hranic Jiřím Kudláčkem, který před časem o volebních prioritách nové strany mluvil v rozhovoru pro Hanácký Večerník.

S ambicemi před voličemi předstupuje také kandidátní listina Starostové ProOlomoucký kraj, tedy koalice Starostů a nezávislých z menších obcí a olomoucké „strany architektů“ – hnutí Pro Olomouc. Tato strategie může mít u voličů úspěch – lidé z menších obcí budou volit své starosty a v Olomouci dají hlas respektovaným architektům. Kandidátka však trochu podcenila voliče ze středně velkých měst – z Přerova kandiduje pouze jediný člověk, z Prostějova už vůbec nikdo. Lídrem je Radim Sršeň, starosta Dolních Studének, dvojkou je olomoucký architekt Petr Daněk.

Taktéž Piráti šli do koalice s menším regionálním hnutím – Pro region. Na kandidátce též figuruje přerovský architekt Jan Horký z politického hnutí Změna. Kandidátku vede Pirát Martin Šmída, zmíněný architekt Horký je na druhém místě.

Boj proti uprchlíkům jako téma do krajských voleb

Tématu migrační krize se snaží využít některé politické subjekty. Kromě dvou republikánských stran hlásících se k politice jakou v 90. letech zastával kontroverzní politik Miroslav Sládek a Národní demokracie českého antisemity Adama B. Bartoše kandidují další čtyři uskupení, které mají boj proti uprchlíkům jako hlavní téma. Často se jedná o nově založená či dříve nečinná politická sdružení, která nyní vycítila příležitost. Vzhledem k jejich množství se ale nedá předpokládat, že by některé z nich překročilo pětiprocentní hranici, zejména ne v situaci, kdy množství uprchlíků stagnuje a v České republice jich jsou maximálně jednotky.

O hlasy voličů usiluje také několik menších stran – například koalice Moravanů a Nezávislých nebo Svobodných a Soukromníků, které do voleb vede daňový poradce Richard Sokol. Na druhém místě kandiduje paradoxně za euroskeptickou Stranu svobodných občanů člověk, který žije právě z peněz Evropské unie – asistent europoslance Tomáš Grygar. Grygar mimo to také navrhuje zrušit současné uspořádání krajů, i když právě o post krajského politika se nyní uchází. O návrat do politiky usiluje také Československá strana socialistická.

-jač-

 

ZAJÍMAVÉ ODKAZY

Seznam kandidujících subjektů naleznete zde.

Rozhovor s lídrem Volby OK Jiřím Kudláčkem naleznete zde.

Rozhovor s lídrem Pirátů Martinem Šmídou naleznete zde.

Rozhovor s kandidátem Svobodných Tomášem Grygarem naleznete zde.

Kandidátku Koalice pro Olomoucký kraj naleznete zde.

Kandidátku Starostů ProOlomoucký kraj naleznete zde.

Kandidátku ČSSD naleznete zde.

Kandidátku ODS naleznete zde.

Kandidátku KSČM naleznete zde.

Kandidátku Svobodných a Soukromníků naleznete zde.

Komentář šéfredaktora Hanáckého Večerníku o tom, jak se budou snažit na uprchlické krizi přiživit politické trosky si můžete přečíst zde.

Další články