Zde může být vaše reklama.

VLCI A RYSI V Jeseníkách žijí nejméně dva vlčí páry, ukázal průzkum

V Jeseníkách žijí nejméně dva vlčí páry, ukázal průzkum

foto: Petr Šaj

24. 03. 2024 - 20:06

Šumperk – V Jeseníkách žijí vlci a rysi. Potvrdil to průzkum, při kterém čtyři desítky pozorovatelů vyrazili během února do všech oblastí Hrubého Jeseníku. Výzkumníci z řad strážců, myslivců a lesníků, kteří mapovali výskyt velkých šelem v nejvyšších moravských horách, hledali stopy, sbírali trus a kontrolovali fotopasti. Kromě rysa a vlka byly zaznamenány další zajímavé druhy, jako jsou kriticky ohrožený sokol stěhovavý nebo silně ohrožený jeřábek lesní.

 

„Z výsledků vyplynulo, že v Jeseníkách žijí nejméně dva vlčí páry. Potvrdil se i výskyt rysů,“  řekl Daniel Křenek z Agentury ochrany přírody a krajiny. „Mapování výrazně ovlivnilo počasí. Přesný počet vlků nebylo možné určit pro absenci souvislé sněhové pokrývky, zvířata nešlo efektivně stopovat. Přesto se podařilo získat zhruba desítku nálezů trusu a zaznamenat několik jednotlivých stop. Potvrdilo se ale, co jsme očekávali – v oblasti Jeseníků se vyskytují vlci a rysové,“ upřesňuje Křenek.

Na základě dlouhodobého monitoringu probíhajícího v celé jesenické oblasti lze prohlásit, že se v CHKO Jeseníky a jejím nejbližším okolí trvale vyskytují minimálně dva vlčí páry. Během posledního roku bylo zaznamenáno i několik průchodů migrujících jedinců. Pro přírodu Jeseníků je to jistě dobrá zpráva, preventivně je však v tomto kontextu potřeba počítat také s dostatečným zabezpečením hospodářských zvířat,” uvedl Michal Feller z Hnutí DUHA Šelmy.

Akce se zúčastnilo celkem 39 mapovatelů, kteří dohromady během jednoho únorového víkendu prošli trasy o délce 425 km. Sčítání doplnilo také osm fotopastí rozmístěných na vhodných místech v CHKO.  Mapování, které proběhlo v stejném termínu v Chráněné krajinné oblasti Beskydy, zatím není vyhodnoceno.

Další články