Zde může být vaše reklama.

V Olomouci se uskutečnilo zasedání studentských samospráv

V Olomouci se uskutečnilo zasedání studentských samospráv

21. 06. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

V pondělí 5. června uspořádalo Zastupitelstvo mládeže Olomouckého kraje (ZMOK) ve spolupráci s Eurocentrem Olomouc Zasedání studentských samospráv. Akce se uskutečnila v prostorách velkého sálu Magistrátu města Olomouce.

Přijelo 20 středních škol z různých koutů Olomouckého kraje. Celé zasedání se neslo v zajímavém tónu a bylo rozděleno do 3 bloků prokládaných přestávkou. První blok se týkal představení samotných zástupců příslušných středních škol a zastupitelů ze ZMOKu. První zajímavou přednášku si mohli účastníci poslechnout právě hned v prvním bloku. Týkala se Úřadu práce ČR, přesněji se zabývala nezaměstnaností v Olomouckém kraji a vedl Bc. Jaroslav Mikšaník.

Přes krátkou přestávku jsme se přenesli do druhého bloku, který se nesl v tom, na co všichni čekali. Konkrétně šlo o workshop na téma „Problematika SŠ samospráv“. Toho se ujal mladý Vojta Janoušek, bývalý člen zastupitelstva a také bývalý předseda studentského parlamentu gymnázia Uničov. Tudíž s vedením samosprávy/studentského parlamentu, má nějaké zkušenosti. V připravené prezentaci měl několik zajímavých bodů, které oslovily všechny přítomné v sále, kteří se se zájmem zapojovali do následující diskuze. Třetí blok následoval po další přestávce a v ní nás přivítal Mgr. Miroslav Krša z Eurocentra Olomouc. Jeho přednáška se zabývala tématem studia v zahraničí, cestování při studiu a také nás seznámil s různými programy, jako je například Erasmus a Erasmus plus. Poté následovala krátká diskuse ve které jsme probírali kam bychom chtěli jít studovat případně pracovat do zahraničí. Poslední bod programu zasedání se týkal debaty s europoslancem. Svou návštěvou nás poctil doc. JUDr. Pavel Svoboda, Ph.D., DEA, který nás seznámil s rozpočtem jak ČR, tak Evropské unie. Obohatil naše znalosti o historii OSN a mnoho dalšího. Přítomní, a to nejen studenti, se zapojovali do diskusí a tak projevili svůj zájem. Celé zasedání bych zhodnotila jako velice povedené a přínosné.

Občerstvení na zasedání zařizoval Mgr. Miroslav Krša a ze ZMOKU se podíleli na organizaci Štěpán Červený, Martina Niklová, David Dušek, Dan Dvořák, David Gronych, Simona Hájková, Eliška Barcuchová, Eva Ďurďová, Iveta Michálková, Jakub Kaderka, Lukáš Černý, Michaela Plisková, Pavlína Macháčková a Veronika Churá. Akce se rovněž zúčastnil kameraman s profesionálním fotografem Šimonem Švubem a jeho fotky jsou na facebooku Zastupitelstva mládeže Olomouckého kraje.

 

Simona Hájková
členka ZMOK

Další články