Zde může být vaše reklama.

Víkendová vichřice za sebou zanechala zkázu, vítr překročil i 125 km/h

Víkendová vichřice za sebou zanechala zkázu, vítr překročil i 125 km/h

10. 03. 2019 - 00:00

V nížinách okolo 80 km/h, na horách i 125 - vichřice o této síle pustošila o víkendu Olomoucko. Hasiči v Olomouckém kraji za poslední hodiny evidují více jak 20 technických zásahů spojených s vydanou výstrahou na velmi silný vítr. Nejčastěji se výjezdy týkaly spadených stromů, které komplikovaly dopravu.

Olomoucko a Prostějovsko patří k nejpostiženějším v Olomouckém kraji, v celostátním měřítku ale drží nelichotivý primát sousední okres Bruntál. Hasiči během víkendu vyjížděli k desítkám případů, nejčastěji se jednalo o popadané stromy a s nimi související dopravní komplikace včetně vážných nehod. Na Šumpersku přišly kvůli popadaných stromům komplikacei  na železnici; spadené stromy do kolejiště blokovaly jízdu vlaků. Hasiči provedli odstranění stromu a dle traťmistra je nyní opět doprava v běžném provozu.

Spadané stromy dále podle statistik hasičů způsobily dopravní nehody u Křelova,  Jakubovicích na Šumpersku, v Bratrušově, v Novém Malíně a na dalších místech.

Podle aktuální předpovědi bude vítr v následujících hodinách slábnout. Na pondělí se očekává oblačno až zataženo, zpočátku i polojasno. Ojediněle, během dne postupně na většině území města dešťové nebo smíšené přeháňky, ráno a večer v polohách nad 300 m sněhové. Ojediněle bouřky. Večer částečné ubývání srážek a oblačnosti. Nejvyšší teploty 4 až 6 °C. Zpočátku čerstvý západní vítr 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h), bude během dne postupně slábnout.

-vb-

Další články