Zde může být vaše reklama.

Volby se blíží: víme, kdo figuruje na kandidátce ČSSD

Volby se blíží: víme, kdo figuruje na kandidátce ČSSD

23. 05. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Vládní krize skončila a politické strany se začínají intenzivně připravovat na volby do Poslanecké sněmovny, které se konají letos v říjnu. Hanáckému Večerníku se podařilo zjistit, kdo povede kandidátku České strany sociálně demokratické. Sociální demokraté se rozhodli především recyklovat provařená jména. Na listinu se ovšem neprotlačil někdejší náměstek hejtmana Olomouckého kraje Alois Mačák.

Aktuální informace o pořadí kandidátů získal Hanácký Večerník přímo ze zdrojů uvnitř strany. Volba kandidátky je aktuálně ve fázi, kdy členové ji dostali ke korespondenčnímu hlasování, což v praxi znamená, že můžou kroužkem vyjádřit své preference. Na výsledné pořadí to prý ale nebude mít větší vliv. „Členové většinou nechávají nevyplněné, protože ty lidi neznáme,“ prozradil jeden z členů strany.

ČSSD do voleb vede podle očekávání olomoucký poslanec Roman Váňa. Za poslední volební období mediálně zaujal snad jen bizarním bojem proti zrušení parkoviště na pražském Malostranském náměstí, kde dříve parkovali poslanci. Dnes náměstí bez aut dává vyniknout kostelu a využívá se k celé řadě kulturních akcí.

Na druhém místě kandiduje, stejně jako v minulých volbách, prostějovský lékař záchranné služby a zastupitel Pavel Holík. Třetí místo patří dalšímu komunálnímu politikovi – primátorovi města Olomouce Antonínu Staňkovi. Na dotaz Mladé fronty Dnes však Staněk nebyl schopen sdělit, jak by kumulaci funkcí v případě zvolení řešil.

Čtvrté místo patří ředitelce Úřadu práce v Přerově Iloně Kapounové, páté zase zástupci vedoucí odboru Městského úřadu v Šumperku Radovanu Vrbovi. Úvodní šestici uzavírá jesenická advokátka Šárka Zapletalová.

O účast na kandidátce však podle našich informací bojoval také někdejší prostějovský místostarosta a později náměstek hejtmana Alois Mačák. Získal nominaci prostějovské městské organizace, dál se však nedostal. Opakoval se tak scénář z loňských voleb do Zastupitelstva Olomouckého kraje, kdy měl sice podporu domovské organizace, na kandidátní listině se však neocitnul.

reklama poutak

Z Prostějova se však na kandidátní listině na 9. místě umístil například radní Bedřich Grulich, který ovšem působil ve společnosti DT – Výhybkárna, když tato firma udělovala Mačákovi finanční dary, které ho nakonec v září 2015 stály jeho slibně se rozvíjející politickou kariéru.

Kromě Grulicha kandiduje také jeho kolegyně z Rady města Prostějova Milada Galářová. Ta má zase za sebou prohrané přestupkové řízení, kdy neoznámila na zastupitelstvu střet zájmů při schvalování dotace Dělnické tělocvičné jednotě, jejíž byla tou dobou členkou. Galářové patří číslo 16. kandidátky. Z prostějovského okresu ještě bude na 18. pozici starostka Němčic nad Hanou Ivana Dvořáková. Mezi náhradníky je například náměstek hejtmana Ladislav Hynek, který byl donedávna starostou Kostelce na Hané.

 

Jakub Čech

Další články