Zde může být vaše reklama.

Výšovice: Zmizely listiny z dob Oklešťkova starostování, pak i policejní protokol

Výšovice: Zmizely listiny z dob Oklešťkova starostování, pak i policejní protokol

10. 05. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Případ trezoru s dokumenty a pozemkovými knihami, který před lety zmizel z obecního úřadu ve Výšovicích, není mrtvý ani po letech. Obec, kde dříve starostoval nynější hejtman Okleštěk, volá na popud občanů policii. Zmizel totiž i protokol o vyšetřování této krádeže.

reklama poutak

Starosta Výšovic ale zatím striktně odmítá spekulace o tom, že by ve zmizení dokumentů měl prsty hejtman. Ke krádeži trezoru došlo  na obecním úřadě ve Výšovicích v noci z 18. na 19. května 2007, tedy přesně před deseti lety. Úřad byl v tu dobu chráněn mříží po předchozí krádeži, kterou ale pachatelé snadno vysadili z dřevěných futer. Podle před lety případ odložila a neznámý pachatel nebyl nikdy dopaden.

Co zmizelo? Peníze a pozemkové knihy. Proč?
Spolu s trezorem zmizely z obce v roce 2007 peníze, ale především pozemkové knihy, a to s dnes již nenahraditelným obsahem. Komu záleželo na knihách, je otázka. Jakkoli starosta Výšovic Haluza spojování starého případu s bývalým starostou odmítá, obyvatelé obce možné vysvětlení mají. „Podle mě šlo o spekulace s pozemky, na kterých dnes stojí Oklešťova solární elektrárna. Všichni v obci vědí, že na tom pozemku byla polní cesta, ale nehodila se, a dnes už tato cesta na mapách není. Jak tak najednou zmizela, je otázka,” říká jedna ze starších obyvatelek obce.  Nejen ona spekuluje, že zmizení polní cesty, trezoru, pozemkových knih i policejního protokolu spolu souvisí. Jisté je, že nynější hejtman zkolaudoval stavbu elektrárny těsně před vypršením termínu na konci uplynulého desetiletí. Deset let mrtvý případ, ke kterému policie nic nezjistila, bude mít ale nyní dohru: z Obecního úřadu ve Výšovicích se totiž ztratil i policejní protokol o vyšetřování někdejší krádeže. „Nikoho neobviňuji. Ale je to příliš mnoho náhod najednou,” tvrdí nynější starosta Haluza. Obrátí se proto na policii a na četné výzvy občanů Výšovic si vyžádá staré protokoly, aby věc po letech znovu otevřel a důsledně prostudoval. Výšovičtí jsou za znovuotevření záhadného případu většinově rádi, a hodlají s policií spolupracovat, pokud by bylo vyšetřování obnoveno.

Celý text v tištěném vydání HV 11.5.2017

Další články