Zde může být vaše reklama.

Vzpoura úřednictva, nebo fake? Údajný Štěpán Rozbořil má doménu proti Rozbořilovi

Vzpoura úřednictva, nebo fake? Údajný Štěpán Rozbořil má doménu proti Rozbořilovi

16. 02. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Ve čtvrtek dopoledne obdržely redakce všech periodik na Olomoucku odkaz na internetovou stránku www.wikiok.cz, která se vymezuje proti hejtmanovi Rozbořilovi a v zatím dvou zveřejněných textech kritizuje jmenování Lucie Štěpánkové na místo ředitelky krajského úřadu, a smlouvu kraje se společností Auto Čechák. Uvedené údaje neobsahují odkazy na smluvní podklady, ale především: doménu vlastní nějaký Štěpán Rozbořil.

"Jsme zaměstnanci krajského úřadu a příspěvkových organizací. Není nám lhostejné, co se v posledních letech děje. Proto jsme se rozhodli přinášet zcela bez cenzury informace ze zákulisí Olomouckého kraje. Využíváme k tomu některé interní dokumenty, ale myslíme si, že pravda je natolik důležitá že ji nemůžeme zamlčovat za žádnou cenu," říká se v záhlaví webu wikiok. Námi dotázaní úředníci kraje ovšem o ničem takovém nevědí, autenticitu "úřednické vzpoury" proto v tuto chvíli nelze potvrdit ani vyvrátit. Podezřelé je nicméně to, že doménu vlastní Štěpán Rozbořil.

Kdo je Štěpán Rozbořil?

Nevíme. Veřejné vyhledávací zdroje nám na takovou otázku neodpověděly. Kontaktovali jsme proto server pro registraci domén www.nic.cz, kde nám pracovník, který má registrace na starosti, potvrdil, že autenticita majitelů domén se částečně ověřuje. "V případě firem ověřujeme majitele velmi důkladně. U fyzických osob je to mírně problematické, a pokud by někdo uvedl falešnou identitu, vystavuje se samozřejmě riziku trestního stíhání," uvedl.

Stránka obsahuje především článek, který upozorňuje na údajnou smlouvu hejtmanství se společností Auto Čechák na 39 milionů korun za přípravu aut na STK a běžné služby autoservisu a pneuservisu. Smlouva samotná přiložena není.

Kdo je za tím? Stránka skrytě útočí na Koštu

Dotázali jsme autora e-mailu, ze kterého nám informace o stránce došla, na jakékoli podklady, prokazující pravdivost uvedených tvrzení, odpověď do čtvrtečního poledne nedorazila. Na konci článku o Rozbořilovi je ale uvedena zákeřná věta: "Nový hejtman Oto Košta tristní situaci na kraji odmítá řešit s tím, že je vše v pořádku." Už samotný výběr článků, které jsou na stránce pouze dva, dává tušit možné propojení osob, majících za cíl dehonestaci Košty před zasedáním zastupitelstva kraje. Po skutečném majiteli webu intenzivně pátráme.

Vlastimil Blaťák

Další články