Zde může být vaše reklama.

Zákulisní info ze sjezdu SPD: Ve straně vzniká opozice vůči Fialovi!

Zákulisní info ze sjezdu SPD: Ve straně vzniká opozice vůči Fialovi!

09. 12. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Hanácký Večerník získal zajímavé zákulisní informace od jednoho z delegátů probíhajícího sjezdu SPD. Podle něj se mezi členy strany stále častěji o prostějovském poslanci Radimu Fialovi, u kterého části delegátů vadí nejen jeho minulost dlužníka, ale především současné obchodní vztahy s ministerstvy a firmami napojenými na Andreje Babiše.

luneta banner

"Nezveřejňujte moje jméno, prosím. Víte, jak to chodí," komentoval lakonicky celou situaci náš zdroj. Podle něj ještě situace nedospěla do stádia, v níž by byli konkrétní členové strany ochotni vystoupit jmenovitě.

Čeho se dopustil Radim Fiala?

Poslanec za SPD (dříve ODS) Radim Fiala z Prostějova dlužil statisícové částky na zdravotním pojištění. O kauze před deseti lety podrobně informovaly novinky.cz článkem ZDE, kauza ale ve své době spíše zapadla. Dluhy Fiala před zhruba deseti lety „vyrobil“ ve své prostějovské firmě B. S. KINGS, která se zabývá ostrahou objektů, zajišťuje kamerové či jiné zabezpečovací a požární systémy. Ve Sněmovně, kam nastoupil v roce 2006 v trikotu ODS, patřil dlouho k nenápadným poslancům. Veřejně na sebe upozornil vlastně jen tím, že odjel na dovolenou v době, kdy koalice potřebovala každý hlas k tomu, aby v rozpočtovém výboru, jehož byl Fiala členem, prosadila kladné usnesení k reformě veřejných financí. A jeho hlas tehdy koalici chyběl.

Od roku 2006 ale začaly Fialovy firmy prosperovat. Získaly totiž celou řadu zakázek u ministerstev vedených politickým konkurentem Hnutí ANO. Firma současného místopředsedy SPD Radima Fialy IF Facility vyhrála na těchto ministerstvech  jen letos zakázky za více než čtyři miliony korun, na jiných resortech přitom zakázky nevyhrává. Přehled o všech zakázkách poskytuje internetový server Hlídač smluv, mezi klienty IF Facility přitom opakovaně najdeme ministerstvo obrany a Generální finanční ředitelství. Hanácký Večerník psal o kauze ZDE.

Tiché hlasy v SPD: Měl by jít od válu

Řadovým členům SPD ale právě proto začíná Fiala vadit. Informace, které máme přímo ze sjezdu strany od našeho zdroje, hovoří až o patnácti lidech, kteří mezi sebou začínají čím dál tím otevřeněji hovořit o tom, že se v osobě místopředsedy zrazuje program SPD. "Hlasujeme jenom tak, jak nám nařídí vedení. To přitom osobou Radima Fialy nemá mezi některými členy příliš mnoho důvěry," řekl nám do telefonu náš zdroj.

Fiala se po odchodu z ODS stal věrným následovatelem Tomia Okamury, při rozpadu Hnutí Úsvit v roce 2015 jej následoval do nově vzniklého subjektu SPD.

Vlastimil Blaťák

Další články