Zde může být vaše reklama.

Ceny pohonných hmot znovu padají. Kam až?

Ceny pohonných hmot znovu padají. Kam až?

19. 08. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Benzín stojí na tuzemských pumpách už zase pod třicet korun na litr, jen v uplynulém týdnu spadla jeho cena průměrně o 11 haléřů. Vyplývá to ze zveřejněných statistických dat. Litr Naturalu 95 stál ve středu průměrně 28,98 koruny, nafta se prodávala v průměru za 27,46 koruny za litr.

Opětovný pád cen přitom v Česku začal přibližně před měsícem, průměrné ceny pod třicet korun už v tuto chvíli vykazují všechny kraje. Pokles cen se týká i motorové nafty. Ta stála v tomto týdnu na pumpách v Olomouckém kraji průměrně 27,47 Kč, zatímco benzín byl k dostání za 29,03 korun. Analytici se o důvod cenového poklesu přou, neboť světové zásoby benzínu se drží na střednědobých minimech, a ceny pohonných hmot všude v Evropě rostou. Klesají jen u nás a na Slovensku.

Vyplatí se jezdit tankovat za hranice?

Přesto je velmi zajímavé porovnání cen benzínu v Česku a v okolních zemích. Nejlevnější zůstává dlouhodobě Polsko, a lidé žijící v příhraničí Olomouckého kraje dnes jezdí tankovat téměř výhradně do Polska. Levnější benzín, než u nás, je ale i v Rakousku a v Maďarsku, přestože tam ceny narozdíl od našich během léta stoupají.

Za kolik natankujete?

ČR 1,069 €
Slovensko 1,173 €
Maďarsko 1,063 €
Rakousko 1,038 €
Polsko 0,948 €
 

-vb-

Další články