Zde může být vaše reklama.

Chystaný zákon o realitním zprostředkování stanoví jasná pravidla

Chystaný zákon o realitním zprostředkování stanoví jasná pravidla

21. 01. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Posílení ochrany spotřebitele či zvýšení úrovně poskytovaných služeb. To jsou jen některé cíle, které si klade nově chystaný zákon o realitním zprostředkování. Věcný záměr dnes schválila vláda na svém jednání. Ministerstvo pro místní rozvoj, jenž je předkladatelem zákona, nyní bude pracovat na jeho přesném znění.

„Současná situace kolem činnosti realitních zprostředkovatelů je nepřehledná a problematická. Jasná a stručná pravidla, definující základní pojmy a podmínky pro výkon činnosti, posílí ochranu práv spotřebitelů a zvýší důvěru v realitní služby. Nová pravidla také přispějí ke snížení počtu neprofesionálních a nepoctivých subjektů působících na trhu,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

 

Problémem se zabýval i Hospodářský výbor Sněmovny

Iniciativou pro zahájení přípravy návrhu věcného záměru zákona byly především stále se opakující problémy související s činností realitních zprostředkovatelů, které vyústily až do situace, kdy se touto problematikou začal ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj zabývat Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Na základě zadání hospodářského výboru vznikla v roce 2012 rozsáhlá Analýza současné situace v oblasti podnikání realitních kanceláří a návrh variant řešení, která se stala jedním z východisek pro přípravu návrhu věcného záměru zákona.

 

Co řeší věcný záměr zákona o realitním zprostředkování:

1. Vymezit základní právní rámec realitního zprostředkování – přesně definovat realitní zprostředkování a subjekty působící na trhu, specifikovat podmínky pro výkon této činnosti z hlediska požadavků na odbornou a osobní způsobilost, nastavit dozorové a sankční mechanismy ; jinými slovy – realitní makléř bude vázanou živností;

2. Výrazně posílit ochranu práv spotřebitelů – upravit podmínky pro nakládání s finančními prostředky klientů na účtech realitních zprostředkovatelů, nastavit parametry pojištění odpovědnosti nastavit pravidla pro poskytování informací;

3. Zvýšit důvěru spotřebitelů v realitní služby – na základě nastavení nových pravidel pro výkon této činnosti zvýšit důvěru v realitní zprostředkovatele a díky tomu i podíl transakcí uskutečněných za účasti realitního zprostředkovatele.

-red-

Další články