Zde může být vaše reklama.

Dnes se slaví Mezinárodní den koček, ideální den pro adopci

Dnes se slaví Mezinárodní den koček, ideální den pro adopci

08. 08. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

„Zvíře má stejně citlivé srdce jako ty. Zvíře cítí radost i bolest jako ty. Zvíře má stejný strach ze smrti jako ty. Zvíře má stejné právo na život jako ty.“ Peter Rosegger (1843-1918, rakouský spisovatel)

luneta banner

Úterý 8. srpna připadá na Mezinárodní den koček. V Olomouci na Nových sadech stojí depozitum neziskové organizace Pomocné ruce s.z a kdy jindy přijmou nového člena rodiny než dnes?

Pomocné zařízení pro kočky již nemá pro další chlupáče místo

Depozitum vyhlásilo na konci června „stop stav" z důvodu přeplnění. V pomocném zařízení se starají o více než 40 koťat a 15 dospělých koček. Přes letní měsíce je o adopci koček menší zájem, lidé jezdí na dovolené, takže nemají čas starat se o nového domácího mazlíčka.

Depozitum poskytuje pomoc kočkám bez domova. Převážně se jedná o kočky a koťata nalezené bezprizorně na ulici. „Kočičkám u nás poskytneme základní veterinární ošetření, kastraci, odčervení, očkování a následně jim hledáme nové domovy. Zároveň pomáháme i majitelům koček najít nové domovy pro jejich chlupáče, pokud se stane, že se o ně už sami nemohou nadále postarat," tvrdí provozovatelé olomouckého pomocného zařízení.

Adopce kočky je velký krok

Před osvojením nového člena rodiny jsou probírány podmínky, do kterých má kočka přijít. Někteří lidé si neuvědomují, že kromě roztomilých představ mazlení, hraní a radosti, s sebou kočka přináší i zodpovědnost. „Nedáváme kočku jenom někam do boudy, garáže nebo na půdu," vysvětlují provozovatelé depozita. Při každé adopci je nutné sepsat adopční dohodu.

Na stránkách neziskové organizace uvádějí několik otázek, které by si měl každý položit před tímto krokem.

1. Má u nás kočička prostor pro život?
2. Mám peníze na chov kočičky?
3. Budu mít dostatek kvalitního času na kočičku?
4. Souhlasí všichni členové domácnosti s novým přírůstkem?
5. Mám dostatek informací, abych dokázal/la pohotově vyřešit případné problémy?
6. Vím co od kočičky čekám, a co čeká ona ode mě?

 

Peklo pro kočky a psy má jméno. Množírna

Množírny psů a koček jsou čím dál aktuálnější téma, které se především díky youtuberům dostává do českého povědomí. „Podlaha pokrytá několikacentimetrovou vrstvou výkalů, vyzáblá a zubožená těla a matky požírající své děti." Takto popisuje množírnu vedoucí kočičího útulku
v Kraslicích Alexandra Jančová, která před dvěma lety jednu z těchto „hromadíren" objevila.

Na začátku prázdnin vydalo Ministerstvo zemědělství Výroční zprávu z úředních kontrol. Již opakovaným faktem, který vyplývá z analýzy zjištěných porušení, je, že relativně nejvyšší počet zjišťovaných nedostatků je zjišťován v zájmových chovech zvířat. V průběhu celého roku 2016 byla řešena problematika chovu se značnými počty zvířat, tzv. „množíren". „S využitím dostupných prostředků byla podporována osvěta chovatelů a veřejnosti v této oblasti s důrazem na odpovědnost každého budoucího i současného chovatele a s cílem odradit případné zájemce o koupi zvířat od tzv. překupníků," uvádí v analýze Ministerstvo zemědělství.

-kz-

Další články