Zde může být vaše reklama.

Farmak oslavil 25 let. Kéž by politikům všechno tak netrvalo, říká Jiří Žák

Farmak oslavil 25 let. Kéž by politikům všechno tak netrvalo, říká Jiří Žák

16. 09. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Pětadvacet let existence slaví v těchto dnech společnost Farmak. Předseda představentva společnosti Jiří Žák (na snímku) pracuje ve firmě od roku 1960, byl u toho, když byla v devadesátých letech založena akciová společnost a začala pronikat na zahraniční trhy. Dnes farmak dodává do téměř padesáti zemí světa a může se pochlubit ročními tržbami ve výši skoro 600 milionů korun.

reklama poutak

"Privatizace trvala šest let. Z tří set zaměstnanců se stali akcionáři. Na počátku nás bylo dvanáct manažerů, každý měl pět procent akcií. Většina později odešla, protože měli strach, že úvěr, za který jsme Farmak koupili, nikdy nesplatíme," řekl v pátek na tiskové konferenci k výročí firmy předseda úředstavenstva Jiří Žák.

Firmě se v následujících letech podařilo dostat se na americký trh, především díky spolupráci se společností Johnson&Johnson. Dnes dodává generika do téměř padesáti zemí světa, být exportní formou ale podle Žáka není jednoduché.

"Neustále jsme vystaveni nějakým kontrolám. A nelíbí se mi, když politikům trvají věci příliš dlouho. Já jsem naopak člověk, pro kterého je nepřijatelné, když něco takzvaně nejde. Vždycky hledám cestu, jak to zařídit, aby se to povedlo," říká.

Původ tradice výroby v areálu Farmak lze vysledovat do 19. století, kdy se ve zdejších budovách a na pozemcích začalk vyrábět slad a později se zde produkovala jedlá sůl. Ve 30. letech 20. století se rozhodli tehdejší majitelé zaměřit se na chemii. Začínalo se výrobou rozpouštědel  a později byla spuštěna výroba léčiv. V 50. letech byla společnost přejmenována na Farmakon.

-vb-

Další články