Zde může být vaše reklama.

Generál Blaško: Zrušení armády v Olomouci mě štve

Generál Blaško: Zrušení armády v Olomouci mě štve

08. 04. 2014 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Bývalý olomoucký velitel společných sil generál Blaško je rozezlen kvůli zrušení Velitelství společných sil v Olomouci. Večerníku poskytl exkluzivní rozhovor a nenechává na strůjcích konce Velitelství společných sil v Olomouci nit suchou. „Tehdejší ministr obrany Vondra pravil, že zlikviduje sádlo a nechá svaly. My jsme asi byli to sádlo. Zeštíhlování armády se totiž ministerstva ani generálního štábu nedotklo, ale nás ano a bohužel i těch svalů“ myslí si o událostech posledních měsíců své.

Ke zrušení velitelství v Olomouci došlo k poslednímu říjnu loňského roku. Z města tak mimo jiné zmizelo asi 600 lidí, kteří byli zčásti převeleni jinam, zčásti odešli do zálohy. „Měli jsme už za ministra nevojáka, vojáka, astrologa, teď máme mimochodem herce. Co k tomu více dodat. Za ministra Vondry došlo k tomu, že sepsal se svými věrnými takzvanou Bílou knihu, a přišli společně na to, že jediné „sádlo“ je v Olomouci.”Tak nás zrušili,“ říká smutně generál ve výslužbě. Přes obrovskou snahu a pomoc, za kterou zpětně děkuje jak tehdejšímu primátorovi Novotnému, tak senátoru Tesaříkovi, se nepodařilo udržení velitelství v Olomouci prosadit. „Zrušení je nesystémové,“ říká. „Z hlediska vývoje i v okolních státech je to krok zpátky. Přes tvrdou kritiku a argumentaci města i kraje se nám nepodařilo Velitelství společných sil v Olomouci zachovat. V Praze si museli prosadit svou, protože tam vždy všichni vědí všechno nejlépe“ říká zklamaně.

 

Dvoustupňové velení v praxi

Generál v srpnu 2012 odešel do zálohy, olomoucké velitelství ovšem svého velitele přežilo jen o rok. „Dříve jsme měli třístupňový systém velení, ministerstvo, generální štáb, a velké útvary. Vymyslel se dvoustupňový systém, a vymysleli jej našeptávači bývalého ministra Vondry, kteří s vojnou neměli nikdy nic pořádně společného, ale měli patent na rozum,“ tvrdí zklamaný generál. Je naštvaný, a kdyby to papír snesl, použil by šťavnatější výraz.„Když se chcete dozvědět argumenty, proč se to zrušilo, tak se nic kloudného nedozvíte. Nikdo to nezdůvodnil. Jediný argument byl a je „sádlo”.Přitom výkonnost toho velitelství byla takřka totožná, ne- li vyšší, než ministerstva a generálního štábu dohromady,“ říká.

-vb-

Další články