Zde může být vaše reklama.

Hejtman Rozbořil podepisuje podivné milionové krajské dotace, ale za protistranu

Hejtman Rozbořil podepisuje podivné milionové krajské dotace, ale za protistranu

02. 09. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Kauza spolku Prostějov olympijský má skandální pokračování. Jak vyplývá z registru smluv, hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil podepsal za příjemce (!!) krajskou dotaci ve výši více než osm milionů korun tomuto uskupení. Učinil tak z pozice předsedy představenstva, kterou zde zastává. Samotnou smlouvu přitom provázejí pochybnosti. Zákon byl porušen minimálně v tom, že smlouva nebyla podle zákona včas zveřejněna.

Smlouva o poskytnutí dotace v rámci Individuálních žádostí v oblasti sportu v roce 2016 mezi Olomouckým krajem a Prostějov olympijský, z.s. je za Olomoucký kraj podepsána náměstkem hejtmana Rozbořila Rašťákem, za příjemce však právě hejtmanem Rozbořilem jako předsedou představenstva spolku. Celková výše dotace činí neuvěřitelných 8 373 200 korun, a není to jediná dotace, která na účet tohoto spolku putuje.

Jak naši redakci upozornila Pirátská strana, která případ sleduje od června, osmilionovou dotaci provázejí minimálně tři pochybnosti: Za prvé, jestli Rozbořilovým podpisem není porušen Zákon o střetu zájmů. Za druhé, proč byla smlouva hejtmanstvím tajena a zveřejněna až 1.září po uplynutí zákonné lhůty, a v neposlední řadě pro nejednoznačnost určení tak velké sumy peněz.

Smlouva byla zveřejněna po termínu

Zákon 250/2000 Sb. jednoznačně ukládá zveřejňovat smlouvy nejpozději do 30 dnů od okamžiku jejich podpisu. To se ale v případě této podezřelé smlouvy nestalo. Podepsána byla 25.7. letošního roku, zveřejněna ale byla až 1.září (otázka je, zda ji to podle zákona nezneplatňuje, pozn. red.). Co je důvodem snahy zveřejnění smlouvy odsunout, se zjistit zatím nepodařilo. Piráti si poprvé všimli podivné debaty na Zastupitelstvu kraje už v červnu, a na zveřejnění smlouvy čekali. "Objevili jsme smlouvu, která byla zveřejněna až včera, jejíž podpis je datován k 25. červenci, ale už to samo implikuje, že nebyla dodržena lhůta k zákonnému zveřejnění smluv, která je třicet dní. Už to se nám jako Pirátům zdálo podezřelé, a to podezření samozřejmě pokračuje, když se podíváme na to, kdo je podepsán jako příjemce. To je pan Jiří Rozbořil, a poskytovatelem dotace je Olomoucký kraj, jehož hejtmanem je opět pan Jiří Rozbořil. Sejdeme se s právníkem a uděláme další kroky. Budeme zjišťovat, zda a co je možné v této věci dělat. Proč byla smlouva tutlána, a taky jestli náhodou pan Rozbořil není ve střetu zájmů, když je zároveň poskytovatelem i příjemcem dotace," říká ke kauze krajský šéf Pirátů Martin Šmída.

Může stát "přípravná fáze" osm milionů? Co přesně to je?

Představenstvo spolu Prostějov olympijský má prazvláštní složení. Zasedá v něm mimo jiné bývalý primátor Prostějova Pišťák, který přijímal na svůj účet společně s Aloisem Mačákem dary od soukromých firem. V představenstvu Prostějova olympijského měl být jako primátor Prostějova takzvaně ex offo, funkci ale po skončení své politické kariéry neopustil. Druhým členem představentva je sportovní boss Miroslav Černošek, předsedou téhož orgánu pak hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil.  Nepřekvapí, že v kontrolním výboru společnosti zasedá nebo zasedal také zmíněný Alois Mačák.

Účelem krajské dotace má být podle smlouvy úhrada nákladů na realizaci přípravné fáze výstavby sportovní haly. Otázkou je, co je přesně "přípravná fáze", a zda s ohledem na okolnosti vůbec lze, aby stála osm milionů. Na červnovém Zastupitelstvu byl Jiří Rozbořil, podle zápisu ze zasedání, dotazován zastupitelem Brázdou, zda má částka 8 373 200 korun sloužit na předfinancování projektu. "Je to na dokumentaci, kterou musí spolek doložit? Předpokládám, že ostatní žadatelé si toto financují ze svých finančních prostředků a musí to doložit. Chápu, že spolek asi ty finance nemá, nicméně si myslím, že možná by mělo být zařazeno samostatně jako individuální dotace," namítal se zastupitel Brázda.

Hejtman Rozbořil mu podle zápisu poskytl rozporuplnou odpověď, jejímž jádrem je sdělení, že "finance slouží k projektové dokumentaci a územnímu rozhodnutí. Část peněz je na dovybavení nebo výstavbu haly – sedadla, skříně, stoly atd. Žádost se liší od ostatních žadatelů, kteří dostávají finanční prostředky na investici jako takovou. Národní olympijské centrum dostává 8 mil. Kč na přípravu projektu jako takového. Samozřejmě náklady na projektovou dokumentaci nejsou uznatelné. Rozdíl je v tom, že ostatní žadatelé jsou obce, které si financují přípravu. Spolek, který má tři zřizovatele, musí peníze někde získat. OK dává tyto peníze na přípravu projektové dokumentace."

To je ale v přímém rozporu se samotným zněním smlouvy, podepsané měsíc po rozhovoru na Zastupitelstvu, která výslovně říká, že "účelem poskytnutí dotace je částečná úhrada nákladů na realizaci přípravné fáze projektu." Nic jiného smlouva neříká. Posouzení, zda je přípravnou fází projektu také zmíněný nákup sedadel, skříní a stolů, necháme na čtenářích, zvláště když náklady na projektovou dokumentaci nejsou dle hejtmanových slov uznatelné (přestože jsou peníze na ně poskytnuty).

Skutečně potřebujeme peníze na projektovou dokumentaci? Nebo ta už proběhla?

Že je každé sdělení zahaleno do změti nejasných frází, laikům (mnohdy i odborníkům) nesrozumitelných, je zřejmé. Redakce konzultovala věc s několika architekty. Pokud můžeme věrohodně čerpat ze stránek atelieru r, který projekt Olympijského centra v Prostějově zpracoval, je věc ve fázi, že se vyřizuje stavební povolení (odkaz). Zahájené řízení o stavebním povolení ale logicky samo o sobě předpokládá, že samotný projekt už existuje a projektová dokumentace je tudíž dávno hotová. Snad tedy není nutné ji za osm milionů tvořit znovu.

Přípravnou fází projektu by se ještě také mohla chápat samotná fyzická příprava území, na které se má začít stavět. Ta už ale minimálně většinově proběhla; pozemek bývalého koupaliště už nemá dokonce ani díru v zemi po vaně bazénu, je zarovnaný a nachystaný na stavbu od léta 2014. Na ploše zbývá (zřejmě k vykácení) asi čtyřicet stromů; zda jejich kácení stojí 8 milionů, je opět otázkou.

"Výše dotace je sama o sobě problematická, protože jsme vysledovali určitý rozpor mezi tím, co pan hejtman řekl na Zastupitelstvu, a co je napsáno v té samotné smlouvě. To je spousta otázek na toho pána, který se snaží ještě před volbama o přesuny takové sumy peněz. Osm a půl milionu není zanedbatelná částka. Jak jsem řekl, poradíme se s právníkem a určitě dotážeme pana Rozbořila. Pakliže se ukáže že byl porušen zákon, nebo minimálně nějaký etický kodex, budeme podnikat další kroky," uvedl pro redakci HV Šmída.

Vlastimil Blaťák

 

 

 

 

 

Další články