Zde může být vaše reklama.

Jede k nám Zeman. Analyzovali jsme jeho program

Jede k nám Zeman. Analyzovali jsme jeho program

12. 05. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Na návštěvu Olomouckého kraje se chystá ve dnech 18. - 20. května Miloš Zeman. Tři dny návštěvy má naplánovány se skoro minutovou přesností, program rozesílaný tiskovou mluvčí Olomouckého kraje nás ale v redakci natolik zaujal, že jsme jej podrobili malé analýze. Ta přitom nezodpověděla otázku, co tady vlastně bude dělat.

Cesta prezidenta je třídenní, nenese oficiální název "pracovní cesta", ovšem o dovolenou se taky nejedná a občan platící daně by očekával, že tedy během cesty nějaká práce odvedena bude. V případě nejvyššího ústavního činitele hlavy státu zhruba taková, že zkrátka existují nějaká nosná témata návštěvy kraje, která je třeba otevřít, vyslechnout si názory jedněch oproti názorům druhým, případně se jedněch názorů zastat oproti druhým. Nic takového ovšem ze zveřejněného programu prezidentovy návštěvy nevyplývá, žádné "téma" ani důvod cesty nejsou známy, a třídenní pobyt Zemana v kraji tak sestává jen z nekonečné série přípitků, návštěvy Kosatíkovy oblíbené Meopty a z dekorování městských zástav prezidentskými stuhami. Redakce připouští, že následující komentáře k programu Zemana v kraji jsou psány s jistou nadsázkou, nicméně na pozadí toho všeho stojí velká otázka, dokonce ta největší: máme zvolené politiky od toho, aby pro nás pracovali, aby se nás zastávali a aby se zajímali o zlepšení našich životů, anebo proto, aby jezdili "reprezentovat", dekorovat naše prapory a aby se u toho nechali pokud možno co nejvíce fotografovat? Prezidentská kancelář si zjevně myslí to druhé, a podle všeho považuje hlavu státu (anebo hlava státu považuje sebe sama) za "rockovou hvězdu", s níž mají všichni potřebu se setkávat a fotografovat, nehodnou práce v potu tváře (půlhodinové společenské setkání se zástupci té které obce je těžko považovat za práci). Názor redakce na neurčitý, vesměs pouze společensky zbytečný charakter cesty vyústil v rozhodnutí neakreditovat se mezi média, která cestu sledují.

Upozorňujeme, že titulní fotografie pochází z doby, kdy Miloš Zeman podporoval Jiřího Paroubka, a novější jsme v archivu nenašli.

První den návštěvy - středa dne 18. května 2016

10:30              příjezd prezidenta republiky ke Krajskému úřadu Olomouckého kraje (Jeremenkova 40a, Olomouc), fototermín

10:35              soukromé setkání prezidenta s hejtmanem Olomouckého kraje        

11:00              setkání prezidenta republiky se členy Zastupitelstva Olomouckého kraje a  vybranými starosty  (tisk přítomen). Aniž bychom chtěli být hnidopiši, obáváme se, že ani jeden z pozvaných starostů, natož členů Zastupitelstva (jakož ani hejtman o půl hodiny dříve) nebude mít pražádnou šanci k jakémukoliv smysluplnému jednání; čas je příliš krátký. Tedy jen společenské setkání a přípitky.

11:35               podpis do Pamětní knihy kraje, předání daru Olomouckého kraje prezidentu republiky, předání daru prezidenta republiky hejtmanovi kraje (tisk přítomen). Slavnostní okamžik pro fotoreportéry. Copak bude dál?

11:45              setkání prezidenta republiky s řediteli příspěvkových organizací Olomouckého kraje a zástupci odborů                

14:35              příjezd do společnosti Meopta – optika, s.r.o. Fototermín. Předchozí jednání se zástupci příspěvkových organizací je jistě důležité (více než cokoli, co bylo v programu doposud), ovšem opět zcela zbytečné, povrchní a pouze společenské setkání, nic více. Pokud totiž pan prezident hodlá někdy také jíst, kouřit a dopravovat se na následující část programu do Přerova, nepůjde pro shromážděné ředitele o víc, než o potřesení rukou a přípitek. My bychom na takové setkání nešli. Ovšem zaujala nás i ta Meopta. Proč zrovna ona? Nejvýznamnější zaměstnavatel to není, a státní pomoc potřebující dělníci z OKD to také nejsou. Že by se chtěl Kosatík ukázat vedle prezidenta? Nic jiného nás nenapadá.

14:40              setkání s vedením společnosti Meopta – optika, s.r.o.

15:20              setkání se zaměstnanci společnosti, tisk přítomen

16:10              příjezd do obce Černotín. Vezmeme- li v úvahu, že Černotín je půl hodiny cesty z Přerova, nestihnou v předchozím bodu programu zaměstnanci Meopty ani položit předem připravené otázky. My jako zaměstnanci bychom tam nešli...

16:15              setkání s vedením obce a zástupci místních spolků (aneb pět minut na cigaretku před schůzkou s vedením...)  

16:45              setkání s občany Černotína, tisk přítomen.

17:20              podpis prezidenta republiky do kroniky obce, dekorování praporu obce pamětní stuhou prezidenta republiky, předání daru obce prezidentu republiky. Nelze se zbavit dojmu, že fototermíny, předávání darů a podpisy do pamětních knih jsou tak nějak hlavní náplní celé cesty. Skutečné práce ústavního činitele zkrátka pomálu.

 

2. den návštěvy - čtvrtek dne 19. května 2016

 

10:30               příjezd ke Střední průmyslové škole Hranice. Fototermín.                     

10:35              setkání prezidenta republiky s vedením školy    

11:10              setkání se studenty školy, tělocvična, tisk přítomen. S ohledem na následující odjezd na městský úřad nebude čas ani na předem připravené otázky.

11:55               příjezd na Městský úřad Hranic, fototermín

12:00              setkání s představiteli města. Opět se vnucuje stejná otázka, totiž jaký smysl má celá cesta, s výjimkou přípitků a společenského setkávání. Redakce v programu zatím stále nenarazila na ani jeden bod, ani na jedno téma vysoké společenské závažnosti, které přijel prezident řešit. Zatím se jenom scházíme, fotíme a připíjíme.

12:30              setkání s občany města Hranice, tisk přítomen

13:05              podpis prezidenta republiky do Pamětní knihy města Hranice, dekorování praporu města pamětní stuhou prezidenta republiky, předání daru města prezidentu republiky. Což ovšem nesmí chybět. Jaký je přínos této cesty pro obyvatele Hranic, jsme se stále ještě nedozvěděli. Podstatné je, že tisk je přítomen. Následuje úplně totožné kolečko na Libavé; buď je prezidentský sekretariát přesvědčen, že Miloš Zeman je rocková hvězda a všichni se s ním chtějí vidět a vyfotit, anebo nemá co na práci a jen mu chybí sociální kontakt, jiné vysvětlení tenhle "pracovní" program  zkrátka nemá.             

15:40              příjezd do Města Libavá, fototermín

15:45              setkání s vedením Města Libavá a dalších dvou nově vzniklých obcí a se zástupci armády

16:25              setkání s občany Města Libavá, Kozlov a Luboměř pod Strážnou, tisk přítomen

17:00               podpis prezidenta republiky do kroniky Města Libavá, dekorování praporu obce pamětní stuhou prezidenta republiky, předání daru obce prezidentu republiky. Tisk přítomen.

 

3. den návštěvy - pátek dne 20. května 2016

 

10:10               příjezd do společnosti ABO valve Olomouc, s.r.o. Fototermín. V prvé chvíli jsme nepochopili, proč míří Zeman do jedné z velmi mnoha firem; na základě čeho si vybral zrovna tuto, aby zaměstnancům sebral půlhodinku času a trochu jim neplodným společenským setkáním zhoršil produktivitu práce? Pak jsme na to možná přišli; po otevření stránek společnosti jsme zjistili, že má pobočky například ve Smolensku (Rusko), Singapuru, Dnipropetrovsku (Ukrajina), Shanghai (Čína). Pak už to asi jednomu dává smysl.

10:15              setkání s vedením společnosti

10:45              setkání se zaměstnanci společnosti, tisk přítomen     

Následuje návštěva Kojetína, která opět sestává více méně z ničeho, tedy z přípitků a dekorování stuhy; opět v programu ani slovo o tom, že by prezident přijel cokoli konkrétního nedejbože "řešit" a že by přijel pracovat. Nesmí chybět fototermín.             

11:45              příjezd do města Kojetín

11:50               setkání s představiteli města 

12:20              setkání s občany města, tisk přítomen

12:55              podpis prezidenta republiky do Pamětní knihy města, dekorování praporu města pamětní stuhou prezidenta republiky, předání daru města prezidentu republiky, tisk přítomen

13:30              příjezd do zámeckého areálu v Čechách pod Kosířem, fototermín

13:35              vysazení památného stromu v zámeckém parku prezidentem republiky za přítomnosti občanů. Předpokládáme, že metasekvoje čínská. Tisk přítomen.

Nyní ovšem přijde vyvrcholení celé třídenní cesty, a to tisková konference s hejtmanem Rozbořilem pro média. Vypadá to, že se jen tři dny připíjelo a dekorovaly se stuhami městské prapory, ale zřejmě je potřeba to přednést novinářům.  

15:30               tisková konference prezidenta republiky a hejtmana kraje k ukončení návštěvy Olomouckého kraje.

-red-

                 

 

Další články