Zde může být vaše reklama.

Kauza zahrádky: Primátor podle všeho nechal zastavit přípravy čtvrté etapy

Kauza zahrádky: Primátor podle všeho nechal zastavit přípravy čtvrté etapy

09. 11. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Odklad minimálně do roku 2019. Takový je výsledek nedávných jednání zástupců zahrádkářské kolonie s vedením města. Zda se jedná skutečně jen o odklad, anebo o tichou akceptaci argumentů zahrádkářů, je předčasné odhadovat. „Především chci říci: Zahrádkáři nejsou proti protipovodňovým opatřením! Jsme jen proti způsobu, jakým se mají realizovat,” říká člen výboru zahrádkářské osady Morava Rostislav Inderka. Podle jeho slov byla schůzka s primátorem města Antonínem Staňkem před dvěma týdny pro obě strany prospěšná. „Jeho přístup je velmi pozitivní, má pochopení. Podařilo se dosáhnout oddálení výpovědi o dva roky, s tím, že naznačil, že neví, co bude za dva roky,” říká Inderka.

Železniční most na Nových sadech je v krajině situován těsně před zahrádkářskou kolonii. Jestliže mají navrhovaná protipovodňová opatření v rámci IV. etapy způsobit rychlejší odtok velké vody z města, pak právě tento most zapůsobí jako „špunt” a koryto ucpe. Jeho úprava by si vyžádala další prostředky, vyloučena ale není. Podle zjištění redakce Hanáckého Večerníku ale se Správou železniční a dopravní cesty na toto téma doposud nikdo z Povodí Moravy nejednal...

videoprojektory web

Proč jsou zahrádkáři proti čtvrté etapě tak, jak ji navrhlo Povodí Moravy
Podle propočtů zahrádkářů, jejich kolonie stojí v místě plánovaného suchého poldru, samotná stavba ochraně Olomouce nijak nepomůže. Na místě by podle plánů Povodí měla vzniknout vybagrováním jáma hluboká metr a půl, avšak dno této „nádrže” je stále nad úrovní běžné hladiny Moravy. „Na místě by se vytěžilo 9000 kubíků zeminy. To znamená 9000 kubíků vody. Pokud ale během povodně proteče Moravou za vteřinu 500 kubíků, pak by tato zbytečná jáma byla zaplněná za necelé dvě minuty,” vypočítává Inderka.

Jaký je vlastně smysl čtvrté etapy, ptají se lidé. Má se voda zadržet, nebo má protéct?
Ovšem nejen zahrádkáři příliš nechápou samotný smysl čtvrté etapy. O stavbu už se zajímají i nezúčastnění občané a téma rezonuje na sociálních sítích. Jestliže z propočtů zahrádkářů vyplývá, že zadržení vody vybagrováním kolonie nedává smysl, zůstává jen možnost rychlého průtoku vody.  Ta je ovšem těžko realizovatelná ve chvíli, kdy nedojde současně k úpravě železničního mostu. „Voda přes něj nepřejde. Stále nechápeme, proč zničením kolonie zahrádek rozšiřovat koryto za mostem,” říká další ze zahrádkářů. Vycházejí přitom mimo jiné také z vlastních zkušeností z roku 1997, kdy železniční most zafungovat v krajině přesně takto. Podle zjištění HV ale Správu železniční a dopravní cesty v této věci ještě nikdo ani neoslovil, s úpravou mostu se proto nepočítá. „Modleme se, aby primátor Staněk nedal přednost Sněmovně, a aby zůstal primátorem. Jako jediný totiž slyší argumenty,” říká Inderka.
-vb-

Další články