Zde může být vaše reklama.

Kraj řekl: Zastavte stavbu! A město stavělo dál

Kraj řekl: Zastavte stavbu! A město stavělo dál

18. 08. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Případ rekonstrukce hřbitovní zdi na Svatém Kopečku má další pokračování. Město Olomouc se totiž letos pustilo do rekonstrukcenarušené historické cihelné zdi tak, že zeď kompletně vybouralo a začalo nahrazovat betonovými prefabrikáty. Olomoucký kraj na základě podnětů nespokojených občanů celou věc prošetřil a posléze vyzval olomoucký Magistrát k odstranění stavby.

V odůvodnění přitom Olomoucký kraj píše, že byla povolena pouze oprava zdi, nikoli její totální devastace a nahrazení betonovými panely. Rozhodnutí pozastavilo stavbu a vyzvalo olomoucký Magistrát, aby se do deseti dnů k celé věci vyjádřil. Podle svěděctví obyvatel Svatého Kopečka ale stavba betonové zdi kolem historického hřbitova pokračovala i poté, co bylo příslušné krajské rozhodnutí o pozastavení stavby vydáno.

Kauza hřbitovní zdi během léta vzrušila místní veřejné dění; existovalo a nadále existuje podezření, že původní, 200 let staré cihly skončily načerno v soukromých rukou. Magistát uspořádal v červenci veřejnou debatu s občany, která ale vedla jen k překřikování se zasánců a odpůrců betonového provedení. V současnosti šetří celý případ úřad ombudsmana, který si k celé věci vyžádal podklady.

-vb-

Další články