Zde může být vaše reklama.

Město odvolalo ředitele Flory. Nechci dále přihlížet populismu a osobním zájmům, říká odvolaný Jiří Uhlíř

Město odvolalo ředitele Flory. Nechci dále přihlížet populismu a osobním zájmům, říká odvolaný Jiří Uhlíř

31. 05. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Město Olomouc odvolalo z funkce ředitele Výstaviště Flora Jiřího Uhlíře a hledá za něj náhradu. Na základě opakovaného návrhu dozorčí rady společnosti se přiklonilo představenstvo akciové společnosti k záměru vyhlásit na post ředitele společnosti výběrové řízení. Jeho cílem je najít nového ředitele do 1. února 2019. "Považuji usnesení o odvolání ředitele s devíti měsíční účinností k datu 1. února 2019, za manažersky nestandardní postup představenstva, neochotu nést tíhu odpovědnosti a předvolební populismus části členů představenstva," řekl k věci Jiří Uhlíř.

videoprojektory web

Důvodem k tomuto kroku jsou, podle tiskové informace radnice, informace z dozorčí rady i představenstva a rozdílné představy o řízení této významné společnosti. Dozorčí rada podle vyjádření města dlouhodobě poukazovala na nedobrou personální situaci, spojenou s odchody klíčových pracovníků, i na přetrvávající problémy v organizaci práce a komunikaci uvnitř společnosti, která spravuje jedno z nejcennějších kulturních dědictví Olomouce, městské parky. Akciová společnost Výstaviště Flora spadá do kompetence náměstka Aleše Jakubce.

Odvolání způsobilo v Olomouci zančné emoce. "Velmi nás mrzí, že rozhodnutí bylo přijato ad hoc bez širší diskuse a ohrozilo tak další směřování Flory. Politické ambice a osobní neshody bohužel převládly nad snahami o konstruktivní přístup. Neúspěch a neschopnost byly alibisticky přeneseny na osobu ředitele, který v podstatě jako jediný nesl nějakou vizi, postupně se dokázal vypořádat s některými dlouhodobě neřešenými problémy, které zdědil po svých předchůdcích a také se pouštěl do odvážných projektů. A zřejmě právě za to byl potrestán," uvedla na svém facebooku iniciativa Zachraňme Floru.

Uhlíř: Nelze dále přihlížet populismu představenstva

"Současný stav mi není lhostejný, bral jsem funkci ředitele společnosti Flora za poslání. Proto hned nechci pálit mosty a jsem ochoten vyjednávat. Pokud tato situace nenastane, jsem rozhodnut svoji funkci složit ještě k dřívějšímu možnému termínu, který nepoškodí společnost. Termín případného dřívějšího odchodu oznámím po konzultaci s členy valné hromady společnosti," uvedl dnes v tiskovém prohlášení odvolaný ředitel Jiří Uhlíř.

Společnost má podle jeho slov jasnou koncepci a cíl – rehabilitovat výstavnictví v Olomouci. "To se však neshoduje a nepotkává s faktickými kroky vedení představenstva. Nelze dále přihlížet populismu, osobním zájmům a tendenčním tlakům vedení představenstva," dodal. "Na Výstavišti Flora Olomouc, a.s. se za mého šestiletého působení podařilo mnoho dobrého, ať již rekonstrukce pavilonu A, zázemí výstaviště, znovuobnovení Rudolfovy aleje, první etapa rozária, obnova historické oranžerie a celkový posun výstavnictví k evropským standardům. Také je připravena řada projektů na obnovu parkového a výstavního areálu. Výstaviště Flora Olomouc za dobu co jsem byl ve funkci, zdvojnásobilo své výnosy a v letošním roce hospodaří se ziskem. Společnost rozšířila portfolio výstavních, kulturních a vzdělávacích akcí, čímž je areál plně využit. Samozřejmě je s tím spojeno i pracovní vytížení zaměstnanců a nároky na ně kladené. Podotýkám, že personální řešení je plně v kompetenci vedení společnosti," říká odvolaný ředitel.

-vb-

Další články