Zde může být vaše reklama.

Město vyhání zahrádkáře z kolonie z Nových sadů.

Město vyhání zahrádkáře z kolonie z Nových sadů.

10. 08. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Čtvrtá etapa protipovodňových opatření si podle olomoucké radnice vyžádá zrušení zahrádkářské kolonie na Nových sadech. Na místě stávajících zahrádek má vzniknout suchý poldr, podle Zahrádkářského svazu Morava bylo ze strany Magistrátu lidem nabídnuto přestěhovat se do lokality Andělská, která z mnoha důvodů nevyhovuje. Spolek má už nyní zákaz nových pronájmů zahrádkářům, s podzimem očekává oficiální výpověď.

videoprojektory web

"Výpověď se nám chystají dát zřejmě na přelomu září a října. Město chce pozemky spěšně prodat Povodí Moravy, snažíme se s Magistrátem jednat a vysvětlit jim nesouhlasné stanovisko v podstatě všech zahrádkářů," řekl redakci Hanáckého Večerníku člen výboru spolku Petr Moravec. Podle jeho názoru jsou protipovodňová opatření, tak jak jsou v lokalitě navržena, nesmyslná. Spolek má k plánům Povodí Moravy celou řadu výhrad, především pak tu, že chystaný poldr ochrání město při velké vodě asi na dvě minuty. Poté se podle znaleckého posudku zaplní a voda se podél železniční trati vylije zpátky do města.

Povodní Moravy se zahrádkáři nechce jednat

Spolek Zahrádkářský svaz Morava se již od jara snaží o diskusi jak s městem, tak s Povodím Moravy. To ponejprve jakoukoli debatu ale odmítlo. V dopise, který členům spolku zaslalo, uvedl technicko provozní ředitel Povodní Moravy David Fína doslova: "... není možné z naší strany vést další debatu o změnách technického řešení. V otázce vztahu k dotčeným pozemkům je naším partnerem Statutární město Olomouc, které je vlastníkem pozemku i nositelem sluvních vztahů," uvedl Fína.

Město podle naších informací předběžně nabídlo zahrádkářům stěhování do náhradní lokality v okolí ulice Andělská. Podle zástupců spolku je takový návrh k smíchu. "Pozemky tam jsou soukromé, nevím, jak to město chce řešit. Pro zahrádkáře navíc v principu nevyhovující, protože tam není voda," uvedl pro HV člen spolku Rostislav Inderka. Spolek zaslal nedávno na radnici petici se 790 podpisy, v polovině srpna je přizván k dalšímu jednání v celé věci.

Vlastimil Blaťák

Celé problematice 4. etapy protipovodňových opatření se budeme podrobně věnovat v nejbližším tištěném vydání.

Další články