Zde může být vaše reklama.

Městská vyhláška 6/2015 nutí platit za odpad dvakrát. Je to v pořádku?

Městská vyhláška 6/2015 nutí platit za odpad dvakrát. Je to v pořádku?

28. 01. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Nová městská vyhláška, která začala platit od letošního roku, nutí lidi, bydlící přechodně mimo Olomouc, platit za popelnice dvakrát. Týkat se to může zejména studentů, kteří dojíždějí do škol mimo Olomouc.

Olomouckému Večerníku přeposlal nespokojený občan, jehož identitu redakce zná, podivnou korespondenci s radnicí, konkrétně s oddělením poplatku za komunální odpad. "Uhradil jsem poplatek za komunální odpad na rok 2016  za naší trojčlennou rodinu – hromadnou platbou – a bezhotovostním převodem. Zároveň  jsem vyplnil elektronický formulář o této hromadné platbě a odeslal ho. Protože dcera studuje v Praze a má dle vyhlášky nárok na 50 % úlevu, zaplatil jsem za ni jen 330 korun a chtěl jsem ještě připojit vyplněný formulář a přiložit doklad o studiu, který tento nárok prokazuje. Na stránkách města jsem se dočetl, že „Formulář i potřebné informace jsou uvedeny v příloze článku.“ Bohužel to není pravda. Formulář se týká výhradně osvobození od poplatku a nikoliv úlevy," svěřil se redakci čtenář, kterého v komunikaci s úředníky čekalo ještě nejedno překvapení.

 

Plaťte dvakrát, říká radnice

Odpovědí mu byla strohá informace Soni Vymětalové z ekonomického odboru Magistrátu, že "možnost úlevy od poplatku z důvodu studia mimo Olomoucký kraj byla v letošním roce zrušena, poplatek je tak nutné uhradit v plné výši." Zrušení úlevy bylo přitom radnicí avizováno i zavčasu zveřejněno, jenže: zmíněná dcera našeho čtenáře je nucena platit odpady i v Praze, kde většinu času kvůli studiu pobývá. Zdvojení takového místního poplatku přitom zákon přímo vylučuje. "Chci se zeptat na logiku a zákonnost toho „vylepšení“ vyhl. SMO č. 6/2015. Je v pořádku, že město Olomouc vybírá poplatek za službu, kterou občanu města prokazatelně neposkytuje, kterou občan prokazatelně nevyužívá, ani využívat nemůže ? Je v právním statě normální, aby občan produkoval 1 odpad, ale platil za jeho sběr a likvidaci 2 x. Nejde o neoprávněný zisk?", ptá se poškozený.

Večerník případ dále sleduje a nechává si k němu vytvořit právní analýzu.

-vb-

Další články