Zde může být vaše reklama.

Muž lákal ze seniorek peníze. Policisté varují před podobnými případy, jichž přibývá

Muž lákal ze seniorek peníze. Policisté varují před podobnými případy, jichž přibývá

13. 12. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Kriminalisté zahájili trestní stíhání 36letého muže z Olomoucka, kterého obvinili z trestných činů porušování domovní svobody, krádež a pokračujícího trestného činu podvod dílem dokonaným, dílem ve stadiu pokusu. Tohoto protiprávního jednání se měl dopustit od dubna do konce července letošního roku v několika případech na teritoriu města Olomouce i Prostějova, a to vůči ženám – seniorkám, ve věku od 66 do 87let. Jednalo se o celkem 11 skutků.

videoprojektory web

Ve dvou případech se se seniorkami měl náhodně seznámit, tyto ho měly pozvat do bytu a tam měl, pod smyšlenými legendami, od nich vylákal peníze. V prvním případě tvrdil, že peníze potřebuje na nákup stavebního materiálu  a od 80leté paní měl vylákat 5 000 korun. Polovinu vrátil, druhou však již ne. Ve druhém případě měl tvrdit 87leté seniorce, že potřebuje peníze na nákup invalidního vozíku a takto z ní měl vylákat 35 000 korun, které nevrátil. Tutéž seniorku měl později kontaktovat s tím, že jí přišel vrátit peníze. Jakmile však otevřela vstupní dveře do bytového domu a nechala pootevřené dveře od svého bytu, měl do bytu rychle vstoupit a odcizit jí 16 000 korun. V některých z dalších případů měl seniorky kontaktovat telefonicky, a pod různými smyšlenými legendami (vnuk, přítel od vnučky), měl od nich vylákat různě vysoké finanční obnosy – a to ať už na údajnou nehodu kamaráda, na údajné zaplacení opravy vozidla, či údajné zařízení pohřbu kamaráda. Pro tyto peníze měl pak poslat svého „údajného“ kamaráda. V několika případech měl poškozené seniorky kontaktovat osobně, a to jako údajný policista, a to pod různými smyšlenými legendami - údajné vyšetřování předchozí trestné činnosti, údajně hrozící postih vnukovi za neuhrazení dluhu, údajná autohavárie rodinného příslušníka se zraněním, nebo údajný výskyt falešných bankovek ve městě s tím, že je nutné bankovky určité nominální hodnoty zkontrolovat specialistou. Takto měl od seniorek vylákat peníze, pouze ve dvou případech se mu to nepodařilo.

Tímto podvodným jednáním  měl neoprávněně získat celkem 142 500 korun. Při prověřování kriminalisté zjistili, že obviněný muž byl v minulosti již za obdobnou trestnou činnost na seniorech soudně trestán. Na základě důkladného vyhodnocení všech získaných informací, poznatků a podkladů zahájili kriminalisté koncem září letošního roku trestní stíhání 36letého muže, kterého obvinili z trestných činů porušování domovní svobody, krádež a pokračujícího trestného činu podvod dílem dokonaným, dílem ve stadiu pokusu. V případě prokázání viny a odsouzení mu za uvedené trestné činy hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi.

Policisté varují: případů přibývá

Kriminalist varují před podvodným jednáním, kdy neznámí pachatelé prostřednictvím pevné telefonní linky kontaktují převážně osoby staršího věku, a pod nejrůznějšími smyšlenými legendami, zpravidla pod legendou vnuk, se snaží od nich vylákat různě vysoké finanční obnosy. Pro peníze pak pošlou své údajné kamarády či známé. Až teprve potom oslovení senioři zjistí, že se jednalo o podvod a žádný z příbuzných je nekontaktoval. V některých případech k předání peněz nedošlo. Apelujeme na občany, především na seniory, aby při kontaktu s cizími lidmi byli obezřetní, opatrní a nedůvěřovali neznámým lidem. V případě jakýchkoliv pochybností mohou kontaktovat linku 158.

Případ obdobného jednání vyšetřují olomoučtí kriminalisté od minulého týdne, kdy 63letou ženu oslovil prostřednictvím telefonní linky neznámý muž, který se vydával za jejího vnuka a pod smyšlenou legendou právních problémů po ní požadoval 650 000 korun, s tím, že hotovost převezme jiná osoba. Na základě operativního šetření a okamžitého zásahu policistů k žádnému předání nedošlo a v této souvislosti byli zadrženi dva cizinci ve věku 23 a 50let. Koncem minulého týdne bylo zahájeno trestní stíhání obou mužů, jakožto obviněných z trestného činu podvod ve stadiu pokusu, spáchaného formou účastenství. Na tento trestný čin stanovení trestní zákoník trest odnětí svobody až na osm let. "Ze strany policejního orgánu byl dán podnět státnímu zástupci na vydání návrhu na vzetí obviněných do vazby, který byl soudem akceptován a trestní stíhání obviněných je vedeno vazebně," uvedla policejní mluvčí Irena Urbánková. V současné době probíhají podle jejích informací další úkony trestní stíhání.

"Za rok 2016 evidujeme 2 případy podvodného jednání na seniorech. Při nich nedošlo k žádné škodě, neboť předání peněz se neuskutečnilo. V roce 2017 evidujeme celkem 13 případů podvodů na seniorech s celkovou částkou 392 300 korun," doplnila mluvčí.

-age-

Další články