Zde může být vaše reklama.

Nákup Andráku městem se neuskuteční. Oficiálně je to prozatím jen "odklad"

Nákup Andráku městem se neuskuteční. Oficiálně je to prozatím jen "odklad"

22. 02. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Je po všem. Město Olomouc nekoupí Andrův stadion, přestože celou transakci plánuje již delší dobu. Jak informoval Hanácký Večerník počátkem tohoto týdne, skutečným důvodem je nepovedená žádost o dotaci na ministerstvo školství. V ní lajdácky chyběla studie o udržitelnosti hlavní tribuny, a pozdější žádost o výjimku v Praze neprošla. Peníze nedorazily, nákup stadionu je tedy zrušen. Oficiálně odložen.

Oficiální místa prozatím mlčí, tisková zpráva radnice ani klubu k celé záležitosti dosud nebyla vydána, ze zákulisí olomoucké politiky ale prosákly zprávy o tom, že koupě fotbalového stadionu městem se neuskuteční. Zajímavá je retrospektiva, jak se celý případ vyvíjel:

Pozemky, pozemky, o ty jde nejvíc

Rok 2000 - Na počátku všeho tu byl Spartakiádní stadion, plocha pro volnou rekreakci. Ten byl přibližně naa přelomu tisíciletí prodán z majetku města do vlastnictví Sigmy, s podmínkou, že následujících deset let musí být plocha využívána jako sportoviště. Kolem roku 2003 se areál oplotil a přestavěl na tréninková hřiště Sigmy Olomouc. Mezitím radnice usislovně pracovala na novém územním plánu.

neolstav tecnik web

2014 - Vstoupil v platnost nový územní plán. Ten nějakým zázrakem zapomněl zavést "kategorii sportoviště", a mimo jiné plocha někdejšího Spartakiádního stadionu se stala "smíšeným územím pro zástavbu a rekreaci". Tím se legálně uvolnila cesta k tomu, aby v blízké budoucnosti došlo k likvidaci tréninkových hřišť a prodeji lukrativních parcel. Že je celý budoucí vývoj záměrem a nikoli nedopatřením, ilustrují dvě skutečnosti: za prvé, už v územním plánu vede středovým kruhem tréninkového hřiště dosud neexistující ulice. Za druhé, zpracovatel územního plánu, nějaký pan Kynčl, jistě nebyl tak hloupý, aby nevěděl, že existuje kategorie území "sportoviště". Ve stejné době totiž kreslil územní plán Prostějova, a tam tuto kategorii beze všeho zavedl.

2016 - pozemky pod tréninkovými hřišti byly skutečně prodány. Argumentovalo se zadlužeností fotbalového klubu a nutností získat hotovost. Tím se během zhruba patnácti let dostaly veřejné pozemky oklikou přes vlastnictví klubu do rukou soukromého developera.

2016 - ve stejném roce se začalo hovořit o tom, že samotný Andrův stadion je nutno vykoupit městem. Důvody? Je přece správné, když veřejná správa vlastní stadiony. A dále, pokud máme klub prodat novému majiteli, je vyjasněnost vlastnických vztahů na stadionu základní podmínkou pro úspěšná jednání. Klub bude prodán do Vánoc, řekl primátor Staněk. Kvůli nákupu stadionu byla dokonce vytvořena nová městská akciovka.

2018 - klub prodán stále není, od nákupu stadionu za přibližně 140 milionů korun ale město neustoupilo. Finále? Nakonec město stadion nekoupí. Zvrtalo totiž dotační žádost a nemá peníze...

-vb-

Další články