Zde může být vaše reklama.

Noční hluk ve městě: Lidé si hromadně stěžují na Belmondo

Noční hluk ve městě: Lidé si hromadně stěžují na Belmondo

24. 10. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Olomoucí rezonuje ohlas, který vyvolaly naše texty o rušení nočního klidu olomouckými diskotékami a laxnosti Magistrátu i městské policie. Obyvatelé okolí diskotéky Belmondo ale nyní začínají organizovat společný postup.

videoprojektory web

Z iniciativy jednoho z občanů se dává dohromady více než desítka lidí, kteří poskytli písemné svědectví, včetně své osobní zkušenosti s jednáním na Magistrátu, na městské policii, nebo přímo s provozovateli těchto zařízení. „V Praze bydlíme pár metrů od Staroměstského náměstí a Praha 1 samozřejmě řeší stejný problém. My sami chápeme, že bydlení v centru města znamená určitou míru hluku, ale v Olomouci míra hluku překračuje veškeré hranice tolerance a jistě i hygienické normy,” svěřila se Olomoučanka žijící částečně v Praze Martina Levey. Podle jejích slov nikdo z provozovatelů zařízení, hlučících do noci, nerespektuje noční klid. „Městskou policii jsme v Uhelné ulici volali opakovaně. Situace se ale nemění,” říká. V podobném duchu se vyjadřují i ostatní lidé, jejichž písemná vyjádření má redakce HV k dispozici.

Město stížnosti „vyřešilo”, prodloužilo zahrádkám provozní dobu
Během letošního roku vyvinul aktivitu v souvislosti s dlouhodobým rušením nočního klidu architekt Jan Dohnal. Ke svému zděšení brzy zjistil, že se olomoucký Magistrát postavil k dlouhé řadě stížností tak, že prodloužil povolenou dobu provozování předzahrádek z desáté hodiny na jedenáctou ve všední dny, a z půlnoci a jednu hodinu ranní v pátek a v sobotu. Toto magistrátní nařízení navíc začalo během letošního roku platit i retrospektivně, což v praxi znamená, že původci hluku jsou nepostižitelní. Hanácký Večerník uskutečnil během posledního víkendu místní šetření, během kterého jsme zdokumentovali dlouhodobou přítomnost vozidel Městské policie před diskotékami, evidentní řádění opilců ale nikdo neřešil. Kamerový záznam pak prokazuje, že dunění diskotéky Belmondo bylo slyšitelné i 500 metrů daleko.

Vlastimil Blaťák

Další články