Zde může být vaše reklama.

Odložená rekonstrukce 1. máje startuje, kritizované řešení z loňska zůstalo

Odložená rekonstrukce 1. máje startuje, kritizované řešení z loňska zůstalo

06. 04. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Rekonstrukce Třídy 1. máje je tady. Celou řadu předchozích měsíců sklízela kritiku opozice, především hnutí ProOlomouc. To vytýkalo radnici nekvalitně zpracovaný projekt, na zapracování změn už ale „nebyl čas”. Rekonstrukce se nakonec loni odložila a Olomoučané se jí dočkají teprve nyní. Náklady se vyšplhají v 80 milionům.

reklama poutak

Dojde ke komplexní rekonstrukci uličního prostoru včetně výměny tramvajového tělesa a inženýrských sítí v délce zhruba 400 metrů. Předpokládaný termín dokončení je v měsíci listopadu. K odkladu o rok došlo, protože se loni radnice zpozdila se soutěží, a zhotovitel pak odmítl podepsat záruku za termíny vzhledem k příchodu zimy. Tím Olomouc mimo jiné přišla o výhodnější financování ze Švýcarských fondů.

Kritici: Negativa projektu zůstávají
Opozice, reprezentovaná hnutím ProOlomouc, měla k projektu několik zásadních námitek, na jejich řešení ale spěchající radnice již „nenacházela čas”. Opravovat se mělo původně už loni, celá rekonstrukce se ale nakonec přesunula až do roku 2017. Vznikl tedy prostor na debatu o námitkách architektů, podle Tomáše Pejpka z ProOlomouc ale více méně využitý nebyl. „Architektonické řešení je zoufale technokratické, naprosto neodpovídá tomu, že jsme v srdci druhé nejvýznamnější památkové rezervace v ČR,” říká Tomáš Pejpek. Podle něj je hlavní chybou celého projektu především masivní posílení parkování v době kdy se v Evropě z center vytlačují auta, které má negativní  vliv na bezpečnost a komfort pro pěší a cyklisty. „Radnice byla vstřícná, ale upravit se podařilo jen pár nejvíc křiklavých chyb, jako například zúžení chodníku před Ponorkou. Jinak ale negativa projektu zůstávají,” říká Pejpek.

Parkoviště před Palácem? Ano
Náročnou obnovou projde tato významná a frekventovaná ulice v úseku od náměstí Republiky, kde navazuje na již dokončenou část provedené rekonstrukce ulic Denisova a Pekařská, až k průčelí hotelu Palác. Právě před Palácem má však podle projektu vzniknout parkoviště, které je dalším bodem kritiky opozice. Vstupní brána do celého města ve směru od nádraží tak bude nově v podstatě celá zatarasena auty...

Celý text najdete v tištěném Hanáckém Večerníku ze dne 6.4.2017

Další články