Zde může být vaše reklama.

Olomouc má koalici, primátorem bude lídr ANO Miroslav Žbánek

Olomouc má koalici, primátorem bude lídr ANO Miroslav Žbánek

10. 10. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Od středečního večera má Olomouc novou radniční koalici. Síly spojí na následující čtyři roky Hnutí ANO, ODS, KDU-ČSL a Hnutí spOLečně. Koalice je výsledkem čtyřdenního intenzivního vyjednávání, během kterého postupně ze hry vypadlo Hnutí ProOlomouc i Piráti v koalici se Starosty. V Radě města by mělo mít ANO 5 křesel, ODS 3, KDU-ČSL 2 a spOLečně 1.

Banner Florcenter

HNutí ANO od sobotního večera, kdy byly zveřejněny výsledky voleb, postupně jednalo se všemi stranami, hnutí ProOlomouc a Piráti v koalici se Starosty, kteří původně chtěli vystupovat jako jeden blok, zůstávají v opozici. "Během našich společných jednání se ukázalo, že o námi reprezentovanou politiku – to znamená otevřenou radnici a zodpovědnější a kompetentnější správu města - není mezi výše zmíněnými subjekty zájem. Navíc; jejich spojení nás naplňuje pochybnostmi, zda bude mít nová olomoucká vláda o směřování našeho města stejné představy jako my a vy – naši podporovatelé a voliči," uvedl na facebooku hnutí ProOlomouc lídr Tomáš Pejpek.

ANO má primátora, ale ne většinu v Radě

Jednou z podmínek vzniku koalice bylo, aby menší koaliční partneři měli dohromady více křesel, než vítězné ANO, a byla splněna. Vítězi voleb připadá primátorské křeslo, a novým prvním mužem města se tak stane Miroslav Žbánek. "Účelově vytvořený dvojblok ProOlomouc a Pirátů, se kterým vstoupili do jednání, přišel s ultimativními požadavky a naprosto nejasnou představou o jejich vzájemné i koaliční spolupráci. To nás přesvědčilo o tom, že na tomto půdorysu by sestavení fungující koalice bylo velmi obtížné. Jediné, co měli „vyjasněné“, bylo tvrdošijné trvání na většině v Radě, přestože dohromady získali méně mandátů než hnutí ANO," uvedlo hnutí ANO na svém facebooku.

Hnutí spOLečně, které vzniklo letos na jaře a ve volbách získalo tři zastupitele, původně krátce po volbách počítalo s opozicí. "Vzhledem k tomu, že jsme získali v zastupitelstvu tři mandáty, byli jsme připraveni jít do opozice, což jsme deklarovali rovněž vyjednávacímu týmu hnutí ANO při prvním kole jednání. S ohledem na povolební vývoj a postup některých jiných subjektů nás hnutí ANO pozvalo i na druhé kolo jednání o případné koalici. Na tomto setkání jsme striktně formulovali základní podmínky pro to, abychom mohli jednat dál. Tyto podmínky byly akceptovány. Zároveň musíme konstatovat, že hnutí ANO doposud jednalo naprosto korektně a transparentně, čehož si vážíme," uvedlo hnutí spOLečně v tiskové zprávě.

-vb-

 

 

Další články