Zde může být vaše reklama.

Olomouc přebuduje Kollárovo náměstí. Dominantou bude desetimetrový sloup

Olomouc přebuduje Kollárovo náměstí. Dominantou bude desetimetrový sloup

11. 01. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Podstatně důstojnější podobu by mělo v budoucnosti získat Kollárovo náměstí v centru Olomouce. Součástí změn je jak úprava veřejné zeleně, komunikací a systému parkování, tak i nový umělecký prvek. Radní se na včerejším jednání seznámili s aktuální územní studií, která tyto změny řeší.

„Naším záměrem je nová koncepce řešení náměstí a rehabilitace prostoru, který využívají místní rezidenti i další chodci, kteří procházejí mezi významnými městskými třídami nebo například do blízkých škol či Čechových sadů,“ vysvětlil náměstek primátora Aleš Jakubec. Významnou změnou bude přestěhování současné plastiky a umístění nového výtvarného díla.

V současnosti je na Kollárově náměstí nefunkční kašna s plastikami slavného sochaře Ivana Theimera. Prvotním záměrem bylo po dohodě s autorem přemístit jednotlivé nefunkční fragmenty kašny do Čechových sadů, následně pak vyplynula potřeba dalších úprav celého tohoto veřejného prostoru. Jednotlivé prvky Theimerovy kašny dostanou nové místo v Čechových sadech. „Jedná se o kruhovou zpevněnou plochu uprostřed sadů na chodníku navazujícím na Švermovu ulici. Na tomto místě koncepce cestní sítě v parku předpokládala umístění výtvarného prvku, k čemuž ale nakonec nedošlo,“ uvedl náměstek Jakubec. „K přestěhování jednotlivých prvků Theimerovy kašny, která vznikla dle jeho návrhu v 60. letech minulého století, z Kollárova náměstí na novou pozici v parku by mělo dojít už v tomto roce. V rozpočtu počítáme s prostředky na realizaci tohoto záměru. Věřím, že tento krok povede k dalšímu zatraktivnění Čechových sadů,“ doplnil jej majetkoprávní náměstek Filip Žáček.

Náměstí obohatí skoro desetimetrový sloup

Novým dominantním výtvarným prvkem Kollárova náměstí pak na severní straně bude monumentální sloup, věnovaný památce olomouckého barokního sochaře a donátora Václava Rendera, o celkové výšce cca 9,5 metru. Již hotový tordovaný dřík, který pochází z mariánského sloupu na Dolním náměstí, bude opatřen novým umělecky zpracovaným soklem a korunou. Autorem novodobých doplnění dříku bude opět Ivan Theimer. Poblíž památníku by mohlo být také autorsky zpracované pítko.

 Dalšími novinkami v koncepci náměstí bude proměna veřejné zeleně či například výškové sjednocení silnice s chodníkem v centrálním prostoru. V podélném severojižním směru je navržen chodník, rozdělující prostor náměstí na jednostrannou alej se stromy a na volné trvalkové záhony. Protiváhou Renderova památníku bude v jižní části skupina čtyř větších stromů, v níž bude památník k připomenutí Jána Kollára. Nádoby na tříděný odpad budou nahrazeny podzemními kontejnery. Dopravní režim zůstane beze změny, ubude parkovacích míst. To se však nijak nedotkne parkovacích míst v centrální rezidenční zóně. Souběžně s těmito změnami se uskuteční oprava komunikací a inženýrských sítí.

-age-

Další články