Zde může být vaše reklama.

Olomouc smazala z webu plán 4. etapy protipovodňových úprav. Zahrádkáři vyhráli?

Olomouc smazala z webu plán 4. etapy protipovodňových úprav. Zahrádkáři vyhráli?

10. 05. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Olomoucká radnice smazala ze svého webu informace o čtvrté etapě protipovodňových opatření, která se měla realizovat mimo jiné prostřednictvím kontroverzní likvidace zahrádkářské kolonie na Nových sadech. Boj o kolonii ale pro zahrádkáře neskončil - i s ohledem na neveřejnou nabídku, kterou od radnice před několika dny dostali, a s níž kategoricky nesouhlasí.

"Radnice nyní vymyslela, že 126 existujících zahrádek nahradí 85 zahrádkami o poloviční rozloze," informoval Hanácký Večerník jeden z členů výboru novosadských zahrádkářů. Nabídku měli zahrádkáři dostat na neveřejné schůzce s městem, které se za Magistrát zúčastnili mimo jiné náměstci Žáček a Jakubec. "Byl tam samozřejmě i Krejčí, který za tím vším podle nás stojí," dodal náš zdroj.

Banner Florcenter

O co jde na Nových sadech

Zahrádkářská kolonie na Nových sadech leží na pravém břehu řeky Moravy vedle čističky odpadních vod. Až doposud mluvily všechny dostupné materiály ke čtvrté etapě protipovodňových opatření o úpravách levého břehu, což je z hlediska toku řeky Moravy v místě logické. Během loňského roku ale představilo Povodí Moravy plán na likvidaci pravobřežní zahrádkářské kolonie, na jejímž místě by měl vzniknout metr hluboký suchý poldr. Podle propočtů, které si obyvatelé Nových sadů nechali udělat, by tato stavba byla schopna zadržet stoletou vodu asi jen na dvě minuty, a potom by došlo k jejímu zpětnému vylití do města. Především proto se zahrádkáři brání tomuto způsobu provedení protipovodňových úprav, které podle jejich názoru postrádá logiku.

Město Olomouc mezitím na plánu likvidace kolonie dál pracuje. Podle informací, které má Hanácký Večerník k dispozici, nabídlo zahrádkářům náhradní prostory u Kaprodromu, které ale kromě nedostatečné výměry nabízejí pouze holozem. "Léta se tam pěstovala jen řepka a kukuřice. Ta půda je zdevastovaná," říká za zahrádkáře jeden z členů výboru. Současně není tajemstvím, že o stejný pozemek má výrazný zájem soukromý developer, který na něm plánuje zástavbu.

Co bude dál? Nikdo neví

Město Olomouc sice upustilo od okamžité výpovědi zahrádkářům, kterou ještě loni plánovalo, vyhráno ale ještě není. "Samozřejmě hodně záleží na tom, co bude po volbách. My doufáme, že už tam nebude sedět pan Jakubec," řekl nám náš zdroj. Z webu Magistrátu současně na začátku května zmizela informace o úpravách pravého břehu, zahrádkáři ale bojují dál. Podle našich informací je do celého případu už zaangažováno i ústředí zahrádkářského svazu.

-vb-

 

Další články