Zde může být vaše reklama.

Pirát Bartoš ke koalici Okamurovců a Zemanovců: Okamura dobře ví, kde nabrat laciné body!

Pirát Bartoš ke koalici Okamurovců a Zemanovců: Okamura dobře ví, kde nabrat laciné body!

18. 04. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Prapodivný koaliční slepenec dvou na první pohled zcela nesourodých uskupení - hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, a Strana práv občanů (Zemanovci) chce usilovat o mandáty v krajském zastupitelstvu Olomouckého kraje. Jak uvedly Parlamentní listy, jednání bylo vedeno se souhlasem a podporou nejvyšších orgánů obou stran. Regionální klub SPD a krajská organizace SPO se rozhodli k tomuto kroku na základě podobných programových postojů v otázkách prosazování přímé demokracie, zastavení ilegální imigrace a zachování suverenity České republiky. Nejen Piráti se ale této koalici minimálně odivují.

Regionální klub hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura v Olomouckém kraji přitom existuje teprve měsíc; ustavující schůze proběhla v Šumperku teprve 13. března letošního roku a do svého čela si zvolila Radima Fialu. Regionální klub SPD a krajská organizace SPO se dohodli na vyrovnaném zastoupení kandidátů obou stran na kandidátní listině, kterou povede bývalý člen ODS Radim Fiala.

Piráti: Krajské volby ale nejsou referendum o vládě!

Jakmile se informace o chystané koalici dostala ven, zahltily nejen sociální sítě nechápající komentáře. Spojenectví ultrapravicové strany s (ještě nedávno) levicovými "zemanovci" je těžké pochopit. Nejhlasitěji se ozvali Piráti: "Není se ani čemu divit. Názorová shoda mezi příznivci prezidenta Zemana a uskupeními, která si vaří populistickou polívčičku na současné migrační krizi, se projevila, minimálně co do potlesku, už v rámci jejich společného pošlapání svátku studentů 17.listopadu, kdy prezident vystoupil na stejném podiu s Konvičkou a dalšími “novobdobými křižáky”. Zatímco Okamurovci svoji budoucí spolupráci s prvoplánovýmí antiislamisty Bloku otevřeně deklarovali, protože Tomio Okamura dobře ví, kde nabrat laciné body, u Zemanovců je to pro mě víceméně překvapení. I když asi ne zase tak veliké.. Pokud je společná spolupráce postavena na premise, že “SPD a krajská organizace SPO se rozhodli k tomuto kroku na základě podobných programových postojů v otázkách prosazování přímé demokracie, zastavení ilegální imigrace a zachování suverenity České republiky”, pak nezbývá než dodat, že věříme, že lidé chápou, o čem jsou krajské volby. Není to žádné referendum o vládě, o suverenitě ČR ani o imigrační politice. V krajích se řeší specifické otázky a profilovat se na tématech, která nesouvisí s krajskou politikou jen proto, že rezonují v médiích a jsou živeny výroky hlavy státu, je populismus velmi hrubého zrna, což minimálně panu Okamurovi nebylo nikdy cizí," řekl Hanáckému Večerníku předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Koalici nechápe ani krajský předseda Pirátů za Olomoucko Jakub Burget. "Pro mě osobně to skoro není překvapení. Oba subjekty jsou čistě populistické strany, které jsou obsahově prázdné. Samozřejmě, občanské války v arabském světě a chudoba v saharské africe je problém, který v posledních letech přerůstá přes hlavu i bohaté Evropě. Nicméně je třeba si uvědomit, že ilegální imigrace není tak úplně krajským tématem.  Řešení uprchlické krize je otázkou minimálně celorepublikovou, ne-li hlavně mezinárodní. Ten kdo vzbuzuje strach a nenávist ve spoluobčanech a vytváří v nich pocit ohrožení díky imigrantům, je dle mého názoru čítankovým příkladem populisty, který ihned po volbách bude sledovat jen své vlastní zájmy, jelikož své sliby ani nemůže naplnit," říká. Podle jeho slov to bezpochyby potvrzuje právě i to, že obě uskupení pochází ze zcela odlišných stran tzv. "politického kompasu", levice a téměř radikální pravice. "Je to nehomogenní uskupení vytvořené za jedním jediným účelem, dostat se tam," dodává.

Vlastimil Blaťák

Další články