Zde může být vaše reklama.

Po střeše přijde na řadu fasáda. Radnice dostane nový kabát

Po střeše přijde na řadu fasáda. Radnice dostane nový kabát

12. 02. 2019 - 00:00

Novou fasádu včetně obnovy historických prvků dostane budova olomoucké radnice a radniční věže. Město přitom i ušetří. Díky veřejné soutěži se totiž podařilo vyjednat i výrazně nižší cenu, než s jakou se původně počítalo.

„O tuto veřejnou zakázku se ucházeli tři zájemci a všichni tři také splnili požadovaná kritéria. V rozpočtu se počítalo s částkou 72 milionů, vítězný uchazeč nabídl cenu výrazně nižší, konkrétně 57 milionů korun,“ uvedl náměstek primátora Martin Major a zdůraznil, že město tedy při opravě jedné z nejcennějších budov v historickém jádru Olomouce ušetří zhruba 15 milionů korun.

Předmětem veřejné zakázky je oprava fasády na objektu radnice s cílem odstranění vlhkosti, oprava obou venkovních schodišť radnice, výměna a doplnění kamenných soklů, restaurování kamenických, kovářských, truhlářských výrobků a klempířských prvků. Opraveny budou všechny prvky, které se na fasádě radnice vyskytují. Součástí opravy bude například i obnovení slunečních hodin z barokního období úprav radnice, které byly zničeny po roce 1918. Předmětem projektu je také zásadní generální oprava dřevěné konstrukce hlavní radniční věže včetně výměny oplechování na celé věži.

Práce by měly začít co nejdříve, dokončení tesařských a klempířských prací na věži se plánuje na listopad letošního roku, dokončení celé rekonstrukce na rok 2020.

-ms-

Další články