Zde může být vaše reklama.

Populismus, nebo geniální tah? Hnutí spOLečně chce zrušit poplatek za popelnice

Populismus, nebo geniální tah? Hnutí spOLečně chce zrušit poplatek za popelnice

14. 06. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Zrušení poplatků za svoz komunálního odpadu bude podle tiskové zprávy, kterou dnes vydalo Hnutí spOLečně, klíčovým bodem jejich předvolebního programu. Navrhovaná reorganizace městských institucí má městskému rozpočtu ulehčit o 64 milionů korun, které hnutí plánuje využít právě k uhrazení poplatků za popelnice. Každému občanovi staršímu 16 let by tato změna ušetřila 660 Kč (mladšímu 16 let 330 Kč), úspora pro čtyřčlennou rodinu přinese téměř 2000 Kč.

Na poplatek za odpad většina měst v ČR zatím neměla odvahu sáhnout, jedním z mála, kdo jej už před lety nemilosrdně zrušil, byl Jaroslav Kubera v Teplicích. Náklady za svoz odpadu by mělo za občany podle tiskové zprávy hnutí hradit město, stejně jako platí za údržbu parků, chodníků nebo městskou policii. To tvrdí Hnutí spOLečně, které dnes zveřejnilo klíčový bod svého předvolebního programu. "V kontaktní kampani často diskutuji s mladými maminkami. Zjistil jsem takto zásadní věc - mnoho mladých rodin nám na otázku, zda jsou z Olomouce, odpovídá, že zde nemají přihlášený trvalý pobyt. Zrušení poplatků za svoz odpadů vidíme jako vstřícný krok ze strany města, který má motivovat mladé obyvatele, aby si v Olomouci přihlásili trvalé bydliště", řekl Stanislav Flek, lídr hnutí spOLečně.

Chybějící výběr za popelnice má hnutí v plánu nahradit. Úsporami a propuštěním přebytečných úředníků

Samotné oddělení poplatku za komunální odpad čítá v tuto chvíli na olomouckém Magistrátu 12 zaměstnanců, celkový roční výběr na poplatku za svoz odpadu do městského rozpočtu činí zhruba 55 milionů korun. Zefektivněním organizace technických služeb, dopravního podniku a magistrátu plánuje hnutí ušetřit v městském rozpočtu 64 milionů Kč:  Zjednodušení agendy spojené s výběrem poplatků za svoz odpadů přinese 8 milionů Kč. Zrušení výběru za svoz odpadu přinese úsporu na oddělení, které má danou agendu na starost. Přebytečné úředníky by zřejmě čekalo propuštění.

Efektivnější svoz odpadů přinese podle propočtů hnutí 15 milionů Kč. "Popeláři v Olomouci jezdí často s poloprázdným autem, protože popelnice vyváží podle paušálně daných tras. Zavedením tzv. smart city metod, které umožní signalizovat, kdy je popelnice plná, město tak ušetří náklady na popeláře. Využití bioodpadu pro komunitní zahrady, které je plánováno v programu hnutí nejen na sídlištích, povede k dalším úsporám i soběstačnosti města," uvedl Flek.

Efektivní organizace správních činností na magistrátu má dále ušetřit až 30 milionů Kč. "Olomouc má společně s Přerovem nejdražší výkon správní moci v České republice. Magistrát zaměstnává o třetinu více úředníků než jiná srovnatelná krajská města. Například Hradec Králové má na magistrátu o 240 úředníků méně. Optimalizace a reorganizace jejich činnosti přinese do rozpočtu města desítky milionů korun," uvádí hnutí.

Cena za zrušení poplatku. Dražší jednorázové jízdné v MHD

Úprava cen jednorázového jízdného MHD zajistí podle výpočtů hnutí dalších 11 milionů Kč. Olomouc má dlouhodobě jedno z nejlevnějších cen jízdného mezi ostatními krajskými městy, poslední úprava cen proběhla v roce 2011 a přinesla tehdy do kasy 7% navýšení tržeb za jízdné. Zdražení jednorázových jízdenek o 4 Kč ušetří 11 milionů městské kase. Na cenu časových kupónů hnutí sahat nechce. "I přes tyto změny zůstanou ceny jízdného v Olomouci levnější než např. v Pardubicích nebo Hradci Králové. Časové jízdné na více měsíců, které si kupují Olomoučané, zůstane stejné, naopak jej hnutí plánuje podporovat, protože rozvoj městské hromadné dopravy podporují," tvrdí Stanislav Flek.

Robert Runták, spoluzakladatel hnutí spOLečně, plánované kroky komentuje: "Celková úspora v rozpočtu města je tak 64 milionů Kč. Výběr poplatků za svoz odpadů doposud činil 55 milionů Kč. Dlouho jsme hledali benefit, ze kterého získají užitek opravdu všichni Olomoučané. A proto přicházíme s touto změnou."

Hnutí spOLečně minulý týden odstartovalo komunikační kampaň, upozornilo na sebe především iniciativou, kdy zástupci hnutí roznesli po Olomouci 1000 nafukovacích balónků se vzkazy pro radost jako poděkování ostatním obyvatelům města. Díky intenzivní komunikaci s lidmi v ulicích, na setkání s občany v Jazz Tibet Clubu a na sociálních sítích hnutí zatím oslovilo přes 10.000 Olomoučanů, od kterých eviduje několik set připomínek k rozvoji města. Tyto nápady budou zapracovány do politického programu hnutí a dále intenzivně komunikovány v rámci setkávání s občany města.

-vb-

Další články