Zde může být vaše reklama.

Práce u Bristolu: Rypadla se zakousla do země a lidem už praskají byty

Práce u Bristolu: Rypadla se zakousla do země a lidem už praskají byty

11. 01. 2019 - 00:00

Nejčernější obavy lidí, kteří bydlí v ulicích, přiléhajících k probíhajícím protipovodňovým pracem na etapě 2b, se naplnily. Někteří z nich hlásí popraskané zdi v bytech, o zastavení prací a posouzení jejich vlivu na okolní domy ale zatím ani vidu ani slechu. Ty zásadní práce přitom blast teprve čekají.

Byli opakovaně označeni za kverulanty, kteří brání obecně prospěšné stavbě protipovodňových opatření v Olomouci. Nyní se začíná ukazovat, že mohli mít pravdu. Investor i zhotovitel stavby sice provádějí monitoring a tvrdí, že ke škodám nedošlo, někteří z obyvatel ale tvrdí opak. Podle svědectví, které má Hanácký Večerník od několika lidí bydlících v lokalitě k dispozici, už došlo k popraskání hned několika sádrokartonových půdních vestaveb. Je to třeba případ domu na ulici Nábřežní 10, kde byla před zhruba osmi lety zbudována půdní vestavba. "Co ale vydrží cihla, nevydrží sádrokarton," komentuje věc nejmenovaný obyvatel domu.

Lidé v místě žádají už od loňského roku investora stavby, jímž je Povodí Moravy, k dodání dokumentace na vliv stavěbních prací na bezpečnost okolních domů. Firma ale zatím dodala pouze hydrogeologickou studii vlivu řeky na opěrné zdi, žádost o jakýkoli posudek vlivu samotných prací ale ještě majitelé a obyvatelé přilehlých ulic neviděli. Už skoro rok o ni marně žádají. Celkem tři sdružení vlastníků jednotek už během podzimu reagovaly na průtahy podáním trestního oznámení, výsledek šetření je zatím neznámý.

-ms-

Další články