Zde může být vaše reklama.

Protipovodňová etapa 2b: Už padlo trestní oznámení!

Protipovodňová etapa 2b: Už padlo trestní oznámení!

14. 11. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Celkem třem Sdružení vlastníků jednotek už došla trpělivost a padlo trestní oznámení. Obyvatelé ulic kolem řeky Moravy totiž tvrdí, že investor ani zhotovitel stavby nedodržují projektovou dokumentaci stavby a je ohrožena statika jejich domů. Stavba kromě toho nabrala zásadní zpoždění a že by se koncem září příštího roku kolaudoval nový most na Komenského ulici, je v tuto chvíli spíše fikce.

jaro_banner_web

Situace v místě stavby je stále zamotanější. Samotná stavba nabírá skluz, zhotovitel momentálně buduje kanalizační sběrač a po novém mostu, který by ulevil přetížené objízdné trase, zatím není v místě ani památky. Obyvatelé okolních domů si ale od počátku stavby navíc stěžují na nedodržování projektové dokumentace a především hrozící narušení statiky svých domů. Nyní podali v této věci trestní oznámení na státní zastupitelství, které je již postoupilo na Policii ČR k prošetření.
 
Historie nekomunikace: Jak jít čtyřikrát na zastupitelstvo a nepochodit
Chybějící statické posudky, které pálí obyvatele přilehlých nemovitostí, nejsou jediným problémem: vadí jim také nedostatečná komunikace. Na pracovní schůzku 4. září, na které chtěli řešit své potíže, se totiž nedostavil ani jediný zástupce samosprávy. Investor stavby, jímž je Povodí Moravy, pak dodal statiscké posudky, ale takové, které se netýkjají vlivu stavby na statiku jejich domů. Na schůzce se tedy nic nevyřešilo, zoufalí obyvatelé tak sáhli k trestnímu oznámení.
 
Nepřehledná situace: zářijové Zastupitelstvo měnilo výsledky hlasování
Situace okolo protipovodňových úprav v okolí Bristolu (etapa 2b), které od letoška v Olomouci probíhají, začíná být krajně nepřehledná. Zářijové hlasování Zastupitelstva se nakonec změnilo ve frašku, během které tehdejší primátor Staněk a jeho náměstek Žáček (oba ČSSD) dodatečně měnili svoje hlasování. Zastupitelka Ivana Plíhalová (v minulých komunálních volbách zvolená na kandidátce ODS, nynízastupitelka za spOLečně) se jako jediná (!) zdržela hlasování ve věci odpuštění sto milionů Povodí Moravy městem za zábor veřejného prostranství během stavby. Proč? "Zdržela jsem se proto, protože nechci být trestně stíhaná," uvedla v rozhovoru pro HV Plíhalová. Podle jejích slov Povodí Moravy skutečně nepočítalo ve svém rozpočtu s tím, že by tyto peníze mělo platit. "Vydírali město, že pokud tuto platbu neodpustí, zastaví stavbu. Radila jsem se o tom s přáteli, s právníkem i s ekonomem, a ti mi  jednoznačně poradili v této věci nehlasovat. Jsem ráda, že jsem je poslechla," říká Plíhalová. V uvedeném hlasování šlo o změnu městské vyhlášky tak, aby platba nemusela proběhnout. Podle jejích slov je celá změna vyhlášky doslova na hraně zákona, a zastupitelům, kteří hlasovali pro, skutečně trestní stíhání hrozí. "O tom, že věci nejsou v pořádku, mě přesvědčili svým chováním i primátor Staněk a náměstek Žáček. Ti nehlasovali vůbec a v zápise bych jejich hlas dodatečně upraven až po pauze," dodala.
Vlastimil Blaťák

Další články