Zde může být vaše reklama.

Protipovodňová opatření ničí domy v okolí, město Olomouc se vyhýbá kompenzacím

Protipovodňová opatření ničí domy v okolí, město Olomouc se vyhýbá kompenzacím

25. 07. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Když se na začátku milénia začala plánovat 2b etapa protipovodňových opatření (nyní probíhající stavba), řekl tehdejší primátor Tesařík: "Město se zabývalo např. studií zkapacitnění koryta řeky Moravy v centru města. Už proběhlo veřejné projednání, je potřeba hodně o tom diskutovat. Samozřejmě ten projekt nebude realizován, pokud by měl nějakým zásadním způsobem negativně ovlivnit např. statiku okolních budov," řekl v roce 2002 v televizi.

luneta banner

O šestnáct let později, když v Olomouci skutečně začala 2b etapa protipovodňových opatření, je ale po pár týdnech prací narušená statika hned několika domů okolo řeky Moravy, a k náhradě škod se ze strany města nikdo nehlásí. Vlastníci nemovitostí v přilehlých ulicích proto nyní požadují po zhotoviteli stavby její nejen její nezveřejněnou dokumentaci, ale i zřízení fondu pro kompenzaci případných škod. Na radnici se ale zřejmě vždycky najde důvod, proč to nejde.


Kompenzace vyplácet nebudeme, říká město
"Nechtěli bychom se dočkat vystěhování, z důvodu rozhodnutí statika v případě vážného poškození domu. Chceme jen předejít škodám. Chceme, aby nám naše domy před úpravami nábřežních stěn, které se k patě domů přiblíží na 8 metrů, staticky zajistili. Ale už v tuto chvíli jsou poškozeny fasády na domech na Nábřeží 9 a Praskova 1," říká Zdenka Hanelová, členka Spolku Nábřeží. Spolu s ostatními se pustila do souboje s radnicí, investorem Povodí Moravy, a se zastupiteli. Podle jejích slov došlo k poškození budov zhutňováním zeminy při úpravách inženýrských sítí, které dělníci kladli až k patě domů.  Majitelé nemovitostí věc nahlásili na policii, ke škodám se ale doposud nikdo nehlásí. V zápise z jednání pracovní skupiny k této protipovodňové etapě z letošního března naopak vedoucí odboru životního prostředí olomouckého Magistrátu Petr Loyka říká, že "obdobné kompenzace nebyly vypláceny při žádné stavbě protipovodňové ochrany v ČR a neexistuje tedy precedent." Rozdíl mezi Tesaříkem v roce 2002 a realitou roku 2018 bije do očí.
Podle redakcí oslovených, a krajně naštvaných obyvatel přilehlých ulic je to všechno téměř učebnicovou ukázkou toho, jak ve fázi příprav uklidňovat a diplomaticky mazat med kolem úst, a ve fázi realizace pak naráz činit kroky, o kterých nikdo nevěděl, schovávat dokumentaci a sebe sama za pozici tzv. "chráněného subjektu", který vlastně nic nemusí.
-vb-

Další články